Belföld

Orbán a Mátrixról elmélkedett, Gyurcsány hozzászólt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Orbán Viktor a tusványosi beszédében fejtette ki gondolatait a valóság és a háború viszonyáról a Mátrix című filmet használva hasonlatként. – A háború felfedi azt a valóságot, amiben élünk. Ez a valóság nem volt látható és nem volt leírható eddig, de a háborús rakéták villanó fényénél azzá vált. Mint a Mátrix című filmben: a főhős előtt egy döntés áll, két bogyóból választhat, ha a kék bogyót nyeli le, akkor maradhat a látszatok világában, ha a piros bogyót, akkor megnézheti és leereszkedhet a valóságba – írta a miniszterelnök, aki szerint

a háború a mi piros bogyónk.

„Az európai politika összeomlott”, Európa – állapította meg a kormányfő – „ma nem tesz mást, mint az USA demokrata-párti külpolitikáját követi feltétel nélkül”. Kifejtette, hogy „a szankciók, amelyeket bevezettünk, alapvető európai érdekeket sértenek, fölviszik az energia árát és versenyképtelenné teszik az európai gazdaságot”.

A Facebookon külön is megosztott eszmefuttatására kommentben reagált Gyurcsány Ferenc is.

Ugyan! A háború csak két dolgot mutatott meg. Azt, hogy Oroszország ma bűnözőként viselkedik, és azt, hogy a magyar kormányfő, nevezetesen Ön, egy történelmi, politikai bűnöző markában van. Semmi más nem magyarázza, hogy Ön menti a gyilkost és hibáztatja az áldozatot.

A volt miniszterelnök szerint „amit Oroszország csinál, az trógerság, és Ön ebben bűntársa Putyinnak”. A politikus közölte, Magyarország azért van biztonságban, mert NATO- és EU-tagok vagyunk. – Ez utóbbit Ön minden nap kockára teszi. Zavaros és hamis stratégiai fejtegetései csak végtelen romlottságának, bűnös politikájának leplezésére szolgálhatnak – zárta bejegyzését Gyurcsány Ferenc.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik