A következő élő közvetítés része Orbán Viktor Tusványoson: Készül a nagy stratégia, a családtámogatást is ki kell terjeszteni a határon túlra

America first – de mi lesz Európával és Magyarországgal?

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

America first, vége van a demokráciaexportnak: Trump meg fogja kérni az árát annak, hogy biztosítsa Európa vagy akár Tajvan védelmét, és arra fókuszál majd, hogy megőrizze Amerika elsőségét. Nagy fejlesztéseket indítanak, megteremtik az energetikai önellátást, prognosztizálja a miniszterelnök.

Orbán szerint Európának is az a feladata – ha nem akar egyszerűen betagozódni Amerika alá –, hogy politikai projektként adja fel az Európai Uniót, az gazdasági unióként működjön, és teremtse meg a védelmének alapjait.

Ukrajna nem lesz NATO- és EU-tag, ehhez nincs elég pénze Európának, Ukrajna újra ütközőállam lesz, ahogy a lengyelek kísérlete sem lesz sikeres az amerikai szövetséggel, vissza kell térniük Közép-Európába – vetíti előre Orbán. Oroszországgal pedig ki kell egyezni a háború után, mondja.

Orbán nem számít arra, hogy jobb ajánlatot kapnánk az amerikaiaktól, mint az európai uniós tagság – de ha lesz ilyen, azt szerinte meg kell fontolni.

Kínától viszont már megkaptuk a lehető legjobb ajánlatot: számukra érték a magyar uniós tagság, még ha nem tudunk is önálló kereskedelmi politikát folytatni, de azt javasolják, hogy vegyünk részt egymás modernizációjában.

Az USA magára fogja hagyni Európát, nem finanszírozza a végtelenségig a háborút és Ukrajna újjáépítését, ezért Európa számára a háborús kaland ára magas lesz, amit nekünk is meg kell fizetni. Az európai vezetés cserébe kénytelen lesz eltűrni, hogy a nemzetállami léthez ragaszkodó országok uniós tagként megmaradva önállóan külpolitikát folytathassanak. Ezt nem szeretik Brüsszelben, de muszáj lesz elfogadniuk – mondta a kormányfő.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik