A következő élő közvetítés része Orbán Viktor Tusványoson: Készül a nagy stratégia, a családtámogatást is ki kell terjeszteni a határon túlra

A háború tanulságai

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A háború felfedi azt a valóságot, amiben élünk, jelöli ki az első témát Orbán. A háború más perspektívát ad: elvesztik az erejüket az ideológiák, a médiatorzítások, a politikusok taktikai füllentései, még az összeesküvés-elméletek is, marad a pőre valóság. Pontokba szedte tapasztalatait:

  • a háborúban brutális veszteségeket szenvednek el a felek, százezres nagyságrendben, mégsem akarnak kiegyezni, mert mindketten úgy hiszik, hogy győzhetnek, és fűti őket a saját vélt vagy valós igazságuk: az ukránok orosz agressziót látnak, területvédő háborút folytatnak, az oroszok szerint viszont a NATO terjeszkedése provokálta ki a konfliktust. Ezért békét csak kívülről lehet hozni.
  • Az Egyesült Államok eddig Kínával helyezkedett szembe, de most Oroszországgal folytat proxyháborút, és nem érteni, Amerika miért tereli egy táborba az ellenségeit.
  • Ukrajna erős ország, várakozáson felül teljesít a háborúban. Eddig ütközőzóna volt, most viszont küldetést talált magának: a Nyugat keleti határőrvidéke akar lenni, ez pedig aktív és cselekvő állapotba hozta, amit „mi agresszív követelőzésnek látunk”, az az igény, hogy ismerjék el ezt a hivatását.
  • Oroszország gazdasági életképessége kiemelkedő, hiába várta Európa, hogy már az első szankciók térdre kényszerítik: a pénzügyi rendszerük nem omlott össze, a mezőgazdaságukat korszerűsítették, és az egyik legnagyobb exportőrré váltak.
  • Az európai politika összeomlott: Európa feladta a saját érdekeit, az amerikai Demokrata Párt érdekeit követi. Szerinte árulkodó, hogy az Északi Áramlat nyilvánvalóan az amerikaiak tudtával történt felrobbantását is szó nélkül hagyta Németország, ahogy Angela Merkel lehallgatását is. A Berlin-Párizs tengely nem létezik többé vagy megkerülhető, az új tengely így néz ki: London-Varsó-Kijev-a balti és a skandináv államok. Ez megegyezik a lengyelek tervével, amelynek célja, hogy Amerika fő szövetségesei legyenek a kontinensen, és meggyengítsék Oroszországot, Németországot pedig „túlfejlődjék” – ennek érdekében adták fel a V4-ek együttműködését. A kormányfő ugyanakkor álságosnak és szemforgatónak nevezte a lengyel politikát, mondván, üzletelnek az oroszokkal, de morálisan kioktatnak minket.
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik