Élő Belföld

Gulyás Gergely: Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány is lehet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gulyás: Orbán Magyarországot képviselte Moszkvában

Meg tudja-e erősíteni, hogy az Európai Tanács jogi szolgálata szerint is uniós jogot sértett Orbán Viktor moszkvai látogatása, kérdezték Bókát, ám a miniszter nem tudta ezt megerősíteni. A Financial Times értelmezése nem felel meg szerinte a valóságnak a kérdésről. Orbán Magyarországot képviselte Moszkvában, tette hozzá Gulyás.

Gulyás: A MÁV késései vis maior kategóriába tartoznak

Lehet-e számítani fogyasztóvédelmi eljárásokra a MÁV-nál, kérdezték Gulyást, a miniszter szerint, amikor 40 fok van, a jelenlegi vasúti pályarendszer mellett lesznek késések. Ez szerinte a vis maior kategóriába tartozik, de természetesen a MÁV-nak is jobban kellene működni, fogalmazott. Az a helyes, ha valaki egy szolgáltatásért fizet, akkor azt meg is kapja. Ha megnézzük a vonatjegy árakat, nem lehet azt mondani, hogy azok nagyon magasak lennének, a vármegye- és országbérlettel a miniszter szerint Európában a legolcsóbban lehet közlekedni.

Nem gigahitel a kínai hitel

Az egymilliárd eurós kínai hitel nem tekinthető gigahitelnek, a miniszter szerint nem olyan kiemelkedő ez a hitel, és folyamatosan lesznek olyan hitelekre lehetőségek a jövőben is, amelyek Magyarország számára előnyösek.

Mi nem akarunk zsarolni

A menekültügyi ítélettel kapcsolatban Gulyás hangsúlyozta, hogy a bírósági ítélet végrehajtása jobban fájna Brüsszelnek, mint Magyarországnak, ám leszögezte azt is, hogy „szemben az ukránokkal” mi

nem akarunk zsarolni.

Gulyás: Akkut műtét nem maradt el

Kérdezték Gulyást a kórházi klímaviszonyokról is, a műtétek szerinte jól állnak, akkut műtét szerinte nem maradt el, az elmaradó műtétek száma nem éri el az 1 százalékot. Hozzátette: az a jó, ha a kórtermek klimatizáltak, ez nagyon sok helyen szerinte így van, a helyek többségén, de van, ahol nem képes 20 fokra a klíma, vélekedett a miniszter, aki szerint a mediterrán országok sokkal rosszabbul állnak e téren, mint mi.

Még mindig kínai hitel

Kínai hitel: miután a Pénzügyminiszter kötött egy hitelszerződést, ők dönthetnek, ebből mit hoznak nyilvánosságra. Gulyás szerint joggal adhatnak okot közérdeklődésre a részletek, de ennek közlését a pénzügyi tárcára bízza. Tuzson Bence Tusványoson arról beszélt, hogy nagyon jó kondíciókkal vettük fel a hitelt, a miniszter most azt mondta, ő hivatalból egyetért Tuzson közlésével.

Nem reális az orosz csapatok kivonulása Ukrajnából

Úgy biztosan béke lenne, ha az orosz csapatok kivonulnának Ukrajnából, de ez jelenleg nem reális – vélekedett Gulyás. A békéhez fegyverszünetre, a felek tárgyalására van szükség, ehhez pedig arra van szükség, hogy a vezető hatalmak tárgyaljanak.

A családtámogatási rendszer nélkül egy győrnyi gyerek hiányozna Magyarországról

Nem jó irányba haladnak a demográfiai folyamatok, vetette fel a HVG újságírója, erre Vitályos Eszter azzal reagált, hogy

a jelenlegi családtámogatási rendszer nélkül egy győrnyi gyermek hiányozna Magyarországról.

Gulyás hozzáfűzte, hogy 150 ezerrel több gyermek született meg, hogy nem maradt 1,28 a termékenységi mutató. A miniszter szerint a legfontosabb, hogy a születésszám csökkenést mindig fel lehet hozni, de fontos, jelentős, látványos lépések is jöhetnek a családtámogatási rendszer bővítésében a következő években. A miniszter leszögezte:

A kultúránk megvédésével és megőrzésével együtt szeretnénk a népességünket fenntartani.

Mikor derül ki, lesz-e ellátási zavar

Az ukrán lépés nem is titkoltan egy válasz arra, hogy Magyarország mindent megtett, hogy a lehető leghamarabb tűzszünetre és béketárgyalásokra kerüljön sor

– reagált Gulyás a HVG kérdésére. A miniszter szerint csak ebben az esetben tud lezárulni a háború. A Lukoil-ügyről is érkezett kérdés, erre Gulyás arról beszélt, hogy a Mol ugyanazoktól vásárol, mint eddig, és pillanatnyilag nem vezet ez az ügy ellátási zavarokhoz. A kieső mennyiség egyelőre nem okoz ellátási zavart. Érdemes várni egy-két hetet, hogy milyen ellátási zavart okoz.

Gulyás kevésbé optimista, mint Bakondi

Gulyás Gergely kevésbé optimista, mint Bakondi György: nem gondolja, hogy az EU a migráció ügyében is megváltozna attól, hogy az amerikai elnökválasztáson republikánus győzelem születik, szerinte nem lehet komoly változás Donald Trump győzelme esetén.

Mindenre fel vagyunk készülve

Magyarország azok közé az országok közé tartozik, amelyeknek a legtöbb tartaléka van, mindenre fel vagyunk készülve, természetesen ha mi nem kapunk kőolajat, akkor mi sem fogunk tudni szállítani Ukrajnának, jelezte a miniszter az olajszállítások ügyével kapcsolatban.

Várjuk meg az amerikai elnökválasztást

Hogy mennyit fog adni a NATO jövőre Ukrajnának, ezzel kapcsolatban az amerikai elnökválasztás eredményét várjuk meg, mondta Gulyás, és akkor kiderül,

nem lesz-e esetleg béke jövőre már.

Békemisszió vagy soros elnökség?

Folytatódik-e Orbán békemissziója, kérdezték. A helyzet az, hogy Magyarország miniszterelnökeként Orbánnak nemcsak joga van arra, hogy más olyan országok vezetőivel tárgyaljon, akik a békéért tenni tudnak, hanem morális értelemben kötelessége is. A soros elnökségi tisztséget Magyarország eközben átlátja, jelezte Gulyás, jó lenne, ha az EU-ban meg lehetne győzni sokakat arról, hogy jó lenne, ha az „öldöklés véget érne”.

Légitársaságok fogyasztóvédelmi eljárásai

A légitársaságokkal szemben már több mint egy tucat fogyasztóvédelmi eljárás van folyamatban, árulta el a miniszter, aki szerint a légitársaságok addig folytatják majd ezt a gyakorlatot, amíg nem kapnak 50-100 millió forintos bírságokat.

Felvételi

Gulyás Gergely leszögezte, hogy az nem fordulhat elő, hogy valakit már értesítettek arról, hogy felvették valahová, és mégis kiesik. A hibák helyrehozatalának felelőssége a felsőoktatási intézmények feladata, hangsúlyozta.

Kínai hitel

Az egymilliárdos kínai hitellel kapcsolatban Gulyás azt mondta, örülnek annak, hogy „több lábon tudnak állni”. A Pénzügyminiszérium tud bővebb tájékoztatást adni, egyelőre nem tudott arról nyilatkozni, mire fogják költeni a pénzt, csak annyit árult el, hogy infrastrukturális beruházásokra vették fel a hitelt.

Ukrajna EU-s csatlakozása

Még mindig Lukoil: Bóka azt mondta, egy ilyen döntésnek hatása lesz a csatlakozási folyamatra is. A miniszter megjegyezte, hogy később kell dönteni arról, vétózni fognak-e a csatlakozási folyamatban.

Fizetünk vagy levonják

Kérdés az Európai Bíróság ítéletéről: vagy fizetünk vagy levonják, felelte Gulyás. A kormány már megkapta a felszólítást, de még nem reagáltak rá, mert csak szeptemberben jár le a határidő. Ám hazánk nincs abban a helyzetben, hogy ne tegyen eleget az ítéletnek, hangsúlyozta.

Mi a helyzet Lukoil-ügyben?

Egyelőre azt várják, hogy az Európai Bizottság kezdeményezi-e a magyar kormány által kezdeményezett konzultációt. Ettől a lépéstől függenek a magyar kormány következő lépései, szögezte le Bóka.

Mi Gulyás Gergely véleménye Radnai Márkról?

Arról is kérdezték Gulyást, hogy mi a véleménye arról, hogy Radnai Márk, a Tisza Párt alelnöke újságírókat fenyegetett ujjuk eltörésével. A miniszter erre azt felelte:

Mások ilyen kijelentések miatt szoktak a közéletből távozni, ő ezzel lépett be.

Gulyás úgy véli: az erőszak a politikában elfogadhatatlan, ha már ebben sincs konszenzus, az nagy baj.

Olajszállítás: mik a lehetőségek?

Az egyik lehetőség, hogy az ukránok belátják, hogy két EU-s országgal nem teheti meg ezt, a másik megoldás, hogy ebben az Európai Bizottság is segítségünkre lehet, a harmadik az, hogy meg kell nézni, van-e olyan jogi kiskapu, hogy az olajszállításnál ne az legyen érintett, akiket az ukrán jogszabályok tilalmaznak, sorolta Gulyás Gergely az olajszállítás leállítását követő lehetőségeket.

Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Ukrajna állítsa helyre a helyzetet, hogy mi is hozzáférhessünk az orosz olajhoz.

Az, hogy az az Ukrajna zárja el az lehetőséget, amely a mi támogatásunkból működik, az elfogadhatatlan, fogalmazott Gulyás.

Nincs napirenden a családtámogatások bővítése

A babaváró kölcsönt negyedmillió család vette igénybe az elmúlt öt évben, várható-e újabb támogatás, hangzott el a kérdés. Nincs napirenden a családtámogatások bővítése, felelte Vitályos Eszter.

Gulyás: A magyar parlamentben magasabb a színvonal, mint az EP-ben

Az Európai Parlamentből az európai politikai kultúra teljesen hiányzik, a magyar lényegesen magasabb szintű, mint ami az EP-ben megszokott, vélekedett Gulyás arra a kérdésre, hogy „jogi úton próbálnának alelnöki pozíciókat szerezni a Patrióták”. A miniszter szerint objektív, mely frakciónak mennyi tisztség járna.

Olvasói sztorik