Élő Belföld

Gulyás Gergely: Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány is lehet

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Nem érhet minket joghátrány

A bejelentéseknek vége, jöhetnek a kérdések. Először az M1 kérdezhet az olajhelyzetről, ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely azt reagálta, hogy

a jelenlegi helyzet csak a tartalékok magas szintje miatt nem eredményez akut ellátási problémákat.

A miniszter szerint természetes dolog, hogy egy megtámadott országgal szolidaritást kell mutatni, ugyanakkor „az EU-n belül nem érhet két országot semmilyen joghátrány, mert a béke mellett áll ki és azonnali fegyverszünetet sürget”.

Akiknek kérdései vannak a pontszámítással kapcsolatban, az Oktatási Hivatalt keressék

Vitályos Eszter beszélt a felvételi ponthatárok kihirdetéséről is. Mindazoknak, akiknek kérdése van a pontszámítással kapcsolatban, hangoztatta, keressék az Oktatási Hivatalt, a besorolási döntést csak ezen egyeztetést követően adja ki a hivatal a következő napokban.

A kormányszóvivő jelezte azt is, hogy 1,7 milliárd forintból valósultak meg beruházások az utóbbi időben.

Családtámogatás speciális adózóknak

Vitályos Eszter a családtámogatásokról beszélt, ezekről is tárgyalt a kormány csütörtökön. A kormányszóvivő elmondta: a kormány a speciális adózást választó vállalkozók esetében lehetővé teszi, hogy bevételük legalább 50 százalékát számíthassák be jövedelemként és csak egy év társadalombiztosítási jogviszony kell majd az igényléshez.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy sok speciális adózó előtt is megnyílhasson a családtámogatás lehetősége.

Formális és informális tanácsülések

Bóka beszélt arról is, hogy eddig összesen hat tanácsülést tartottak, informális ülésen üléseztek például az energiaügyi, egészségügyi miniszterek is. Voltak formális tanácsülések is, például az agrárminiszterek, munkaügyi és szocális miniszterek és pénzügyminiszterek között. Üléseztek nálunk a kohéziós főigazgatók is, Budapestre látogattak az európai sportigazgatók is.

Néhány eredményről is szeretett volna beszámolni:

  • a védelmiipari munkacsoportot állandó munkacsoporttá tették,
  • a 2025-ös EU-s költségvetésről sikerült közös elvi megállapodásra jutni.

Ősszel is hasonló lendülettel folytatják, ígérte a miniszter, november 8-án informális tanácsülés lesz, ezen fogadják majd el tervek szerint ez európai versenyképességi paktumot.

Bóka: Az elnökség első szakasza lezárult

Bóka Jánosnál újra szó, a miniszter pedig a soros elnökséggel kapcsolatos fejleményekről ad tájékoztatást. Több mint háromezer résztvevő vett részt az ezzel összefüggő rendezvényeken, mondta, az elnökség első szakasza lezárult, az utolsó esemény a nyári szünet előtt a jövő héten lesz.

Gulyás: Vérlázító az Európai Bíróság ítélete

Újra Gulyás Gergely beszél, aki gyalázatnak és vérlázítónak nevezte az Európai Bíróság nemrég megszületett ítéletét. A helyzet az, hogy Európa közös határait védi Magyarország, hangoztatta, ezért ha Brüsszel a határok megnyitását akarja kierőszakolni, „akkor a migránsok Ausztria és Németország irányába fognak elindulni”. A külső határt 2 milliárd euró értékben saját forrásokból védtük meg, jelezte, ezért a kormány szeretne megállapodni az Európai Bizottsággal.

Bóka: A további fellépés jogát fenntartjuk magunknak

Bóka Jánosé a szó, aki arról beszélt, hogy Ukrajna megsértett számos rendelkezést. A tagállamoknak jogukban áll konzultációt kezdeményezni az Európai Bizottságnál, és ha ezek a konzultációk nem vezetnek eredményre, akkor a választott bírósági eljárás eredményétől függően számos lépésre ad lehetőséget a társulási megállapodás.

A további fellépés jogát fenntartjuk magunknak

– hangsúlyozta.

Ha a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány is lehet

Gulyás szerint érthetetlen, Ukrajna miért zsarolja Magyarországot, ha pedig a helyzet nem oldódik meg, üzemanyaghiány is lehet. A probléma nem azonnali, de szeptemberig megoldást kell találni, hangsúlyozta. Magyarország ezért kérte fel az Európai Bizottságot, hogy lássa el a szerződéses közvetítő szerepét.

Gulyás: Ukrajna a békepárti álláspont miatt zsarolja Magyarországot

Az európai uniós elnökség aktualitásáról ad majd tájékoztatást Bóka János, de először Gulyás Gergely ad tájékoztatást a legutóbbi kormányülés fejleményeiről. A kormány csütörtöki ülésén tárgyalt a háborúról és annak következményeiről, most egy újabb nehézséggel voltak kénytelenek szembesülni a miniszter szerint.

Ez annak következménye, hogy Ukrajna teljesen érthetetlen módon a kőolaj szállítás leállításával zsarolja Magyarországot és Szlovákiát.

A kormány hosszan foglalkozott a kérdéssel, és azt állapították meg, hogy Ukrajna azt a két országot zsarolja, amelyek következetesen állnak ki a béketárgyalások és a tűzszünet mellett. Gulyás szerint Ukrajna a békepárti álláspont miatt zsarolja Magyarországot és Szlovákiát, ez méltánytalan és ellentétes az EU-s megállapodásokkal, jelezte.

Kormányinfó szokatlan időpontban, szokatlan vendéggel

Nem szokványos időpontra, péntek reggel kilenc órára hirdették meg a kormányzati tájékoztatást a héten. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszteren és Vitályos Eszter kormányszóvivőn kívül a sajtótájékoztatón jelen lesz Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter is.

Olvasói sztorik