Belföld

Kulja András: Amikor Kásler sebészként dolgozott, voltak olyanok, akiknek többet számított a műtétek száma, mint a műtétek sikere

Facebook
Facebook

Nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem, hogy túléli-e a beteg

– kezdte Dr. Kulja András orvos, a Tisza Párt EP-képviselője a Kásler Miklósnak címzett levelét, miután a volt miniszter arról beszélt Tusványoson az RTL-nek: harminc évvel ezelőtt ő 50 fokos műtőkben végzett 10-12 órás műtéteket. 

Kulja szerint Káslernek mindenkinél jobban kellene tudnia, hogy milyen óriási mértékben veszélyezteti a páciens félépülését, ha csak pár fokkal melegebb a műtő a megengedettnél. Arra az esetre, ha esetleg mégsem tudná, Kujla összefoglalta neki.

Mint posztjában fogalmazott, egy műtétnél az altatás miatt a emberi test hőszabályozása felborul, nem tud megfelelően reagálni a külső hőmérsékletre, ami önmagában óriási megterhelést jelent a legyengült szervezetnek, de ami még ennél is sokkal nagyobb probléma, az a fertőzésveszély. A műtéti lemosás és sebészi bemosakodás csak a bőr felszínén lévő kórokozókat hatástalanítja, a szőrtüszőkben, verejtékcsatornákban lévő kórokozókat sajnos nem. Minél magasabb a hőmérséklet, annál nagyobb a veszélye, hogy ezek a kórokozók a felszínre, ezáltal a műtéti területbe (hasüreg, ízület, bőr alatti kötőszövetek) kerülnek, ahol azonnal szaporodásnak indulnak és sebfertőzéshez, tályogképződéshez vezetnek.

„Onkológusként tudnia kell, hogy például egy onkológiai betegnél a legkisebb fertőzés is szepszishez, vérfertőzéshez és halálhoz vezethet” – tette hozzá az EP-képviselő.

Úgy folytatta, műtét közben nem csak a beteg verejtékezhet, hanem a sebész is, akinek a szőrtüszői szintén tele vannak kórokozókkal.

Sajnos nekem is volt alkalmam 40 fokos műtőben operálni, tudom milyen, amikor gyöngyözik a sebész homloka, amikor a gumikesztyűben fél deciliter verejték gyűlik össze és amikor egész műtét alatt azon retteg a sebész, nehogy a homlokáról csak egy csepp verejték is a hasüregbe cseppenjen, mert tudja, hogy minden egyes csepp verejték baktériumok millióit tartalmazza. Ezért is vezették be azokat a nemzetközi ajánlásokat, amelyek szerint a műtő hőmérséklete nem haladhatja meg a 25 Celsius-fokot. Kétlem, hogy ezeknek Ön nem lenne tudatában, ezért szeretném megkérdezni, hogy mikor kijelentését tette, eszébe jutott-e, hogy itt emberek életéről van szó, hogy szavai Semmelweis Ignác teljes munkásságával szembemennek?

– írta.

Kulja állítása szerint tudja, hogy amikor Kásler sebészként dolgozott, „az orvosbárói hálapénz rendszer virágkorát élte és mondjuk ki, sajnos voltak olyanok, akiknek többet számított a műtétek száma (és az azokat megelőző vagy követő hálapénz) mint a műtétek sikere. Nem tudom, hogy Ön nem ezek közé a gyógyítók közé tartozott-e, de én fiatal orvosként azért vállaltam politikai szerepet és lettem a TISZA Párt Európai Parlamenti képviselője, mert Önnel ellentétben nem akarok beletörődni abba, hogy Magyarországon ilyen az egészségügy helyzete és mindent meg fogunk tenni azért, hogy változtassunk ezen.”

Levelét Kulja azzal tárta, amivel kezdte: nem az a kérdés, hogy lehet-e 50 fokban operálni, hanem az, hogy túléli-e a beavatkozást és kórházi tartózkodást a műtőasztalon fekvő beteg kisgyermek, felnőtt, vagy nagyszülő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik