Belföld

Három budapesti cégvezető is 11 milliós prémiumot kapott Karácsonytól

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A BKK, a BKM és a BKV vezérigazgatója mellett az állami tulajdonban lévő MÁV-Start gazdasági és működéstámogatási vezérigazgató-helyettese Szarka Zsolt is kapott abból az összesen 172 millió forintos fővárosi önkormányzati prémiumkeretből, amelyet Karácsony Gergely főpolgármester a múlt héten hagyott jóvá – írja a Népszava. A cikk szerint a fővárosi közszolgáltató cégek összesen 23 vezérigazgatója, vezérigazgató-helyettese, ügyvezetője, gazdasági igazgatója kapott fejenként 2,2-11,7 millió forint közötti prémiumot, jövedelemtől függően.

Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) Zrt., Walter Katalin Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt., valamint Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója egyenként 11 millió forintnál is többet tehettek zsebre.

10 millió feletti prémiumot kapott még, a főváros vagyonkezelő cégének, a BFVK Zrt.-nek a vezetője Barts J. Balázs, a Budapest Közút Zrt. vezérigazgatója, Szőke Gábor, valamint Walter Katalin két helyettese is. Ezek egyike Szarka Zsolt, aki 2021. 04. 01 és 2024. 05. 31. között töltötte be az operatív vezérigazgató-helyettesi pozíciót a BKK-nál. Szarka azonban már nem dolgozik a fővárosi közlekedésszervező cégnél, mivel időközben átcsekkolt a MÁV-Start Zrt.-hez, ahol szintén vezérigazgató-helyettesként dolgozik – írja a Népszava.

Karácsony Gergely főpolgármester korábban azzal magyarázta a sok tízmilliós prémiumosztást, hogy önkormányzati vezérigazgatók munkaszerződése rögzíti, hogy teljes éves javadalmazásuk nagyjából 72 százalékát személyi alapbérként, havonta kapják meg, míg a teljes javadalmazásuk 28 százalékához csak akkor juthatnak hozzá, ha a teljesítménykövetelményeknek is megfelelnek. Ebben az esetben viszont jog szerint jár nekik a prémium. A főpolgármester azt is megjegyezte, hogy „a budapesti közszolgáltató cégek vezetői és dolgozói emberfeletti erőfeszítésekkel biztosították, hogy a folyamatos kormányzati elvonások és kivéreztetés ellenére a közösségi közlekedés, a szemétszállítás vagy a távhőellátás folyamatosan működjön”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik