Belföld

Népszava: Nem kérnek a tankerületek a „lázadó” tanárokból

Farkas Norbert / 24.hu
„Levegőt” elnevezésű esemény a „noÁr” és a Tanítanék Mozgalom szervezésében a Belügyminisztérium oldalában 2023 június 1-jén.
Farkas Norbert / 24.hu
„Levegőt” elnevezésű esemény a „noÁr” és a Tanítanék Mozgalom szervezésében a Belügyminisztérium oldalában 2023 június 1-jén.

„Sztrájkolt? Csak azért kérdezem, hogy lázadó típus-e” – egy tanár elmondása szerint ezt a kérdést is nekiszegezték egy állásinterjún, amely végül sikertelenül végződött – írja szerdai cikkében a Népszava. A lapnak Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének ügyvivője mesélte a történetet, aki szerint diszkriminatív és az egyenlő bánásmód törvénnyel is ellentétes, ha valakit csak azért nem alkalmaznak egy állami intézményben, mert korábban elutasította a státusztörvényt.

Ez totálisan jogellenes, kifejezetten egy bosszúintézkedés, amire már többször felhívtuk a döntéshozók figyelmét

– fogalmazott a lapnak Nagy Erzsébet. Mint mondta, ha valakit azért nem alkalmaznak, mert már élt a sztrájkjoggal, mint alkotmányos alapjoggal, talán az előzőnél is súlyosabb jogsértés. Egy állásinterjún nem jelenthet hátrányt, ha valaki egyszer törvényes munkabeszüntetésben vett részt, az intézményvezetőnek pedig köze sincs ahhoz, hogy az álláshelyre jelentkező pedagógus sztrájkolt-e valaha – tette hozzá az ügyvivő.

A Népszava emlékeztet, hogy a tankerületi központok több ezer hirdetésben keresnek iskolai dolgozókat, főként pedagógusokat. Csakhogy az állami iskolákban továbbra sem egyszerű állást találniuk azoknak a tanároknak, akik tavaly elutasították a státusztörvényt, és emiatt megszűnt a jogviszonyuk, ám később meggondolták magukat, és mégis tankerületi fenntartású intézményben szeretnének dolgozni. A lap értesülései szerint többször is előfordult, hogy egy-egy álláskereső pedagógus azért nem kapott munkát állami iskolában, mert tavaly ősszel nemet mondott a közalkalmazotti státusz megszűnésével járó új szerződésére.

A szabad véleménynyilvánításhoz mindenkinek joga van, ahogy a jogszabályok alapján a pedagógusok sztrájkolhatnak is. Ezért senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés

– közölte a lap megkeresésére a Klebelsberg Központ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik