Ezek a felsőoktatási felvételi ponthatárai

Kihirdették a 2024-es felvételi több mint 120 ezer ember által várva várt ponthatárait.

Pontban este nyolckor nyilvánosságra hozták az idei felsőoktatási felvételi ponthatárokat, melyekre szerda este tűkön ülve várt a majdnem 121 ezer jelentkező országszerte. A felvi.hu-n már elérhetőek az egyetemek és főiskolák egyes szakjainak ponthatárai. A jelentkezőket a megjelölt képzések közül az első olyanra vették fel, ahol a pontszáma elérte a választott intézménye által megállapított ponthatárt.

A felvételizők a ponthatárokon a Pont Ott Partin is izgulhattak, utána pedig ünnepelhetnek tovább az este a Budapest Parkban, ahol a 24.hu fotóriportere is ott volt megörökíteni az öröm pillanatait. A központi rendezvényt ezúttal Debrecenben tartották, de számos más nagyvárosban is szerveztek hasonló pontváró bulikat.

Szajki Bálint / 24.hu

Nézzük meg, pár népszerű és/vagy fontos szak állami ösztöndíjas, nappali, és alap- illetve osztatlan képzésénél hol lett meghúzva a ponthatár 2024-ben.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (ELTE)

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME)

A BME-n összesen 4772 hallgató kezdi meg felsőfokú tanulmányait ősszel, közülük 3694-en alapszakon, 868-an mesterszakon, és 210-en osztatlan képzésben.

Szajki Bálint / 24.hu

A Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE)

A szakok, amikhez a legtöbb pontra volt szükség

A legszédítőbb ponthatár idén is a BCE-n alakult ki, a Corvinus nemzetközi gazdálkodás (angol nyelv) szakjára való bekerüléshez az 500-ból valahogyan 478 pontot kellett szerezni.

Vannak azonban ezen felül is igencsak magas elvárásokat támasztó egyetemi képzések, állami ösztöndíjasok és önköltségesek egyaránt. Ezek az Eduline részletes gyűjtése alapján pontszám szerint csökkenő sorrendben:

  • Eövös Loránd Tudományegyetem – jogászképzés (állami): 476 pont
  • Budapesti Corvinus Egyetem – nemzetközi tanulmányok (angol nyelvű, állami): 474
  • Károli Gáspár Református Egyetem – pszichológia (levelező, állami): 470 pont
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem – jogász (állami ösztöndíjas): 467 pont
  • Károli Gáspár Református Egyetem – pszichológia (levelező, önköltséges): 464 pont
  • Pázmány Péter Katolikus Egyetem – pszichológia (állami ösztöndíjas): 460 pont
  • Budapesti Corvinus Egyetem – gazdálkodási és menedzsment (angol nyelvű, állami): 460 pont
  • Budapesti Corvinus Egyetem – nemzetközi tanulmányok (magyar nyelvű, állami): 455 pont
  • Budapesti Corvinus Egyetem – kommunikáció-és médiatudomány (magyar nyelvű, állami): 444 pont

Habár az Oktatási Hivatal idén nem közölte, hogy konkrét szakokra összesen hányan jelentkeztek a felvételi eljárásban, azt viszont tudni lehet, hogy első helyen hányan jelöltek meg képzéseket.

A már egy ideje legnépszerűbb gazdálkodási és menedzsment szak idén sem lett letaszítva az első helyről,

erre nappali tagozatos, állami ösztöndíjas formában összesen 4064-en jelentkeztek.

Szajki Bálint / 24.hu

Kiélezett versenyt vívtak az erős vonzerejét évek óta tartó pszichológia szakos helyekért is, melyekre 2758-an jelentkeztek állami és nappali képzésen. A dobogó harmadik helyére pedig az osztatlan (tehát öt éves) jogászképzés került fel 2049 jelentkezővel. Ezek után a slágerszakok sorrendjében a kereskedelem és marketing-, mérnökinformatikus-, nemzetközi gazdálkodás-, programtervező informatikus és a kommunikáció- és médiatudomány szakok következnek.

Ha azt nézzük, hogy az általános orvosi képzéshez mennyi kellett a nagy presztízsű egyetemeken, akkor azt látjuk, hogy

Mindösszesen 8259 felvételiztek valamilyen orvos- és egészségtudományi képzésre a 2024-es felvételin első helyen. A legnépszerűbb ezek közül a az ápolás- és betegellátás, amit összesen 3641-en jelöltek meg, a második 1215 jelentkezővel az általános orvos, a harmadik pedig 695 jelentkezővel a fogorvos szak.

Szajki Bálint / 24.hu

Az igencsak kedvelt jogász képzésekre való bejutáshoz a különböző egyetemek a következőképp húzták meg a ponthatárt:

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE)

A Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE)

Szajki Bálint / 24.hu

Sokaknak meggyűlt a baja az új, jóval bonyolultabb felsőoktatási felvételi rendszerrel, amiben már nem központilag, hanem az egyetemek és főiskolák határozzák meg a minimum ponthatárokat a szakjaikon. A felvételizők viszonylag nagy része tarthatott attól, hogy rosszul számolják ki a felvételi pontszámaikat, melyeket csak szerdára véglegesítettek. Korábban közelebbről is megvizsgáltuk az új rendszert, és azt, hogy az intézményi pontoknak van előnyük, de visszaélésekre is lehetőséget adhatnak. Mélyebben foglalkoztunk azzal is, hogy a legnagyobb presztízsű állami egyetemeinken az oktatók kriminális bérhelyzete rengeteg feszültséget szül.

Azok a felvételizők, akik a jelentkezéskor megadták a mobilszámukat, 20 órától kaptak sms-értesítést az eredményről. Szívből gratulálunk mindenkinek, akinek sikerült bejutnia az általa vágyott egyetemre és szakra. Akinek most nem sikerült helyet szereznie a megjelölt felsőoktatási intézménybe, az ne búsuljon, ugyanis július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárásban jelentkezhet máshová.

Kapcsolódó
„Itt látványosan nincs semmi sem rendben” – másod- és harmadállást is vállalnak az állami egyetemek oktatói
Polyák Gábor, az ELTE BTK Művészetelméleti- és Médiakutatási Intézetének tanszékvezetője szerint egyértelműen kizárólag politikai döntés kérdése, hogy az állam rászán-e egy, a költségvetéshez képest láthatatlan összeget az oktatók fizetésének – amely az utóbbi két évben a magas infláció ellenére érdemben nem emelkedett – minimális rendezésére.