Belföld

Új felvételi rendszer: van előnyük, de visszaélésekre is lehetőséget adhatnak az intézményi pontok

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az új pontszámítási rendszer előnyei mellett visszás helyzeteket is teremthet, ugyanis a felsőoktatási intézmények tág keretek között dönthetnek 100 pont sorsáról.

A napokban derültek ki a 2023-a felsőokhatási ponthatárok. Az idei felvételi különlegessége volt, hogy eltörölték az egyetemre jelentkezéshez eddig kötelező emelt szintű érettségit és a jogszabályban előírt minimum ponthatárt is, azaz a jelentkezőknek nem szükséges elérniük 280 pontot ahhoz, hogy egyetemre jelentkezzenek. A felvételt persze nem garantálják ilyen eredménnyel, sőt vannak olyan egyetemek, amelyek meghatároztak saját minimum ponthatárt, de akadt, ahol 152, 162 vagy 164 pont is elég volt olyan szakokra, amelyekre a nívósabb egyetemek sokkal többet követeltek meg (és adott esetben a 450 pont sem volt elég).

A mostaninál is nagyobb mértékben változnak azonban a szabályok 2024-től,

az új pontszámítási rendszer pedig – előnyei elvitatása nélkül – visszás helyzeteket is teremthet, ugyanis az intézmények viszonylag tág keretek között dönthetnek majd 100 pont sorsáról.

Jövőre is 500 pontot kaphatnak maximum a jelentkezők, amiből 200 tanulmányi pont marad, további 200 pedig érettségi pont. A 200 tanulmányi pontból 100-at az érettségik átlaga, 100-at pedig a 11.-es és 12.-es év végi eredmények határoznak meg. Változás, hogy az egyetemek előírhatják majd, hogy egy-egy szakhoz milyen ötödik (szabadon választható) érettségit várnak el, és azt is kiválaszthatják, hogy a tanulmányi pontokba kötelezően beszámító tantárgyak mellett melyiknek az átlagával szeretnének számolni (eddig a diákok választhatták ki azt a természettudományos tárgyat, amelyikből a legjobb jegyeik vannak).

Az érettségi pontoknál 2024-től az intézmények határozhatják meg, hogy mi legyen az a két tárgy, amelyek eredményéből összeáll a 200 pont, és azt is, hogy ezeket milyen szinten kell teljesítenie a diákoknak, azaz elég-e a középszintű érettségi is, vagy emeltet várnak el.

A legnagyobb változást az intézményi pontok jelentik. Korábban többletpontként hivatkozott a maradék 100 pontra a felvételi rendszer, és előre meghatározott szempontok szerint lehetett hozzájuk jutni, járt például nyelvvizsgáért, emelt szintű értettségiért vagy tanulmányi- és sportversenyeken elért eredményekért. Mostantól az egyetemek dönthetnek arról, hogy mire adnak pontot. A szabályokat átíró rendelet szerint intézményi pont „különösen az alábbi jogcímeken adható”:

  • emelt szintű érettségi vizsga,
  • nemzetiségi nyelvből, nemzetiségi nyelv és irodalomból tett érettségi vizsga,
  • felvételi vizsga, amely járhat személyes megjelenéssel, és lehet szóbeli vagy írásbeli vizsga, a részvételt a felsőoktatási intézmény feltételekhez kötheti;
  • kompetenciateszt,
  • nyelvvizsga vagy nyelvtudás,
  • tanulmányi és művészeti versenyek,
  • sporteredmények,
  • szakképesítés,
  • esélyegyenlőség,
  • munkatapasztalat,
  • részképzésben való részvétel,
  • illetve – ha a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevélből nem számítottak érettségi pontot – az azonos képzési terület szakjára történő jelentkezés esetén a felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevél.
Szajki Bálint / 24.hu Felvételi értesítőjét mutatja a Pont Ott Party egy részvevője 2023. július 26-án.

Az új rendszernek első ránézésre több pozitívuma van. Az egyetemek – papíron – a szakokhoz igazíthatják azt, hogy mit értékelnek plusz pontokkal és mit nem, lehetőséget kapnak újra szóbeli vagy írásbeli felvételit tartani, így értékelhetik a felvételizők elhivatottságát is. Feltűnő újdonság a már közzétett szabályzatokat böngészve, hogy

sok intézmény pontokkal díjaza a munkatapasztalatot, jellemzően inkább a szakirányút, de előfordul, hogy a megjelölt szaktól teljesen eltérő területen szerzettet is.

Ugyanakkor feltűnő volt a táblázatokat látva, hogy sok egyetem nagyobb pontmennyiséggel jutalmazza azokat a felvételizőket, akik részt vesznek az egyetem által szervezett előkészítő alkalmakon, táborokon, versenyeken. Az utóbbi nem kirívó, de az előkészítő alkalmakon és a táborokon való részvételért pontokat adni visszás lehet. Persze elképzelhető, hogy ezeken a rendezvényeken olyan tudásra tehetnek szert a diákok, ami rögtön versenyelőnyhöz is juttatja őket az egyetemen való helytállásban, ám sok esetben ezek annyi pontot érnek – ha nem többet – mint egy nyelvvizsga vagy egy emelt szintű érettségi, ami nem biztos, hogy arányos.

Problémás lehet az is, hogy néhány esetben fizetősek az előkészítők, ami csökkenti a lelendő hallgatók közti esélyegyenlőséget, arról nem szólva, hogy visszaélésekre ad lehetőséget. Nehéz ellenőrizni, hogy az intézmények valódi tudást adnak-e át ezeken az eseményeken, vagy lényegében a befizetett díjért cserébe kapják a tanulók a plusz pontokat.

Vannak egyházi fenntartású egyetemek, amelyek pontokat adnak az intézmény felekezetének megfelelő háttérrel rendelkező tanulóknak, és akad arra is példa, hogy azokat a diákokat jutalmazzák, akik az adott egyetem képzési helyszínének megfelelő városban jártak középiskolában. Ez utóbbi két jelenség érthető, hiszen miért ne jutalmazhatná az egyetem, ha a világnézetének megfelelő vagy éppen a közelben élő tanulók választják, ugyanakkor az is tény, hogy

ezzel nem a jelentkezők képességeit veszik figyelembe.

„Célja az egyetemi autonómia és felelősség további erősítése, ami csak úgy képzelhető el, ha az intézményeknek érdemi ráhatásuk van a hallgatók kiválasztására, felelősséget vállalnak a beiskolázásban, a képzésben, a tanulmányi életút támogatásában és a megfelelő minőségű és munkaerőpiaci relevanciájú kibocsátásban” – írja a Kulturális és Innovációs Minisztérium közleménye a szabályváltozásról. A Telex megszólaltatta  a kérdésben Budai Marcellt, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának sajtófőnökét, aki elmondta, szerinte – mivel az egyetemeknek kevés idejük volt a részletszabályok kidolgozására – a „pluszpontok számításánál a könnyebb eszközökhöz fognak nyúlni”, és a kreatívabb megoldások megjelenése inkább a 2024-2026-os időszakban várható. Ezt alátámasztja a valóság is, ugyanis sok egyezést találhatunk az egyetemek pontozási gyakorlatában, ezek pedig sok esetben hasonlítanak a korábban plusz pontnak nevezett 100 pont feltételeihez. Jellemzően 25–50 pontot adnak például az egyetemek egy B2-es nyelvvizsgáért, egy legalább 45 százalékos emelt szintű érettségiért a legtöbb esetben 50 pontot jár, az OKTV első 10 helyezettjének pedig sok egyetem akár 100 pontot is megad.

Varga Jennifer / 24.hu Érettségizők 2022. május 2-án Budapest XI. kerületében.

De vannak a fent említett pontszerzési lehetőségeknél különlegesebbek is. Megnéztük a HVG Diploma 2023 kiadvány által legjobb 10 egyetemnek nyilvánított intézmény pontozási gyakorlatát, és több esetben találtunk szóra érdemes feltételeket.

Az ELTE intézményi pontozási rendszere átlagosnak mondható, nem találtunk példát fizetős táborban vagy képzésben való részvételért járó pontoknak, de a jogi karon 20 ponttal díjazzák például a legalább 2 éves és heti 20 órás szakmailag releváns munkatapasztalatot.

Különlegesebb a helyzet a Szegedi Tudományegyetemen, ahol 15 pont jár a „Szakirányú SZTE előkészítő program” és 10 pont az „SZTE Junior Akadémia” programjában való részvételért. Hogy ezek pontosan mit takarnak, nem tudni, de a legközelebb hozzájuk az SZTE Junior Akadémia emelt szintű érettségire való felkészítő tanfolyama van, melynek díja 60 ezer forint, amit visszakap minden hallgató, aki a tanfolyam elvégzését követő tanévben felvételt nyer az egyetemre. Kiemelkedő még, hogy a régészet alapképzési szakra felvételizők 50 pontot kaphatnak, ha részt vesznek a SZTE BTK Régészeti Tanszék nyári középiskolásoknak szóló előkészítőjén, további 50 pontot ennek záró beszámolójától függően, 50 pontot a tanszék levelező előkészítőjén való részvételért, és további 50-et a feladatlapok eredményétől függően. Természetesen a pontzuhatagnak gátat szab a 100 pontos intézményi pontkeret, de aki mindkét előkészítő tanfolyamon részt vesz, lényegében megkapja a 100 pontot, ami ezen az egyetemen felér két emelt szintű érettségivel. A nyári táborról és a levelező előkészítőről, valamint ezek esetleges áráról nem található információ az egyetem honlapján. E-mailben megkerestük a Szegedi Tudományegyetemet kérdéseinkkel, de ezekre nem érkezett válasz.

Marjai János / 24.hu Szegedi Tudományegyetem

A sorban következő Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen 15 pont jár az intézmény által szervezett nyári egyetem vagy tanfolyam eredményes elvégzéséért, arról, hogy ezek pontosan micsodák és – esetlegesen – mennyibe kerülnek, nem találtunk információkat az egyetem weboldalán, ám az intézmény válaszából kiderült, hogy az előkészítőkön való részvétel önköltséges, ám 2024-re még nincsenek meghirdetve. 2023-ban is futottak ilyen előkészítők matematikából és fizikából, a 60 órás képzések díja 57 ezer forint plusz áfa volt.

A Debreceni Egyetemre felvételizők minden képzési területen más feltételekkel találkozhatnak. Több pontot ér például bölcsészkaron a nyelvvizsga, mint a jogi vagy a műszaki területeken, és természetesen más típusú versenyeredményeket fogadnak el a különböző szakokhoz. A jogi területen tanulni akarók 30 pontot kaphatnak azért, ha részt vesznek az intézmény által szervezett szakmai táborban. Ez a pontmennyiség megegyezik egy B2-es nyelvvizsgáért vagy a szakmailag releváns munkatapasztalatáért kaphatóval. Egészségügyi, bölcsészeti, társadalomtudományi és műszaki területen nem jár hasonló feltételek teljesítéséért pont. A gazdaságtudományi képzéseken viszont 20 pontot kaphatnak a hallgatók a kar által szervezett kompetenciafejlesztő kurzuson való részvételért, és ugyanennyit az egyetem táborában való ottlétért. Ezek a feltételek vonatkoznak az agrárterületen tanulni kívánó diákokra is. 10 pontot kaphatnak a TTK által szervezett táborban való részvételét a természettudományi, műszaki és pedagógusképzéshez tartozó szakok jelentkezői. A Debreceni Egyetem azt a tájékoztatást adta, hogy „az egyetem által érettségire vagy a későbbi egyetemi tanulmányokra felkészülést segítő és kompetenciafejlesztést biztosító programok minden érdeklődő számára térítésmentesek”, ám az ezeken való részvételt karonként, szakonként eltérő módon tanulmányi, szakmai eredményességhez köthetik.

A Diploma rangsorában ötödik helyen szereplő Semmelweis Egyetemen – azt leszámítva, hogy meglepően kevés pontot ér például a nyelvvizsga, és sokat a felvételi –, a hatodik helyezett Budapesti Corvinus Egyetemen és a hetedik Pázmány Péter Katolikus Egyetemen – azon kívül, hogy sok ponttal díjazzák például a katolikus egyházközösségi életben való részvételt, illetve a katolikus hittan középiskolai tanulását – nem található rendhagyó.

Mohos Márton / 24.hu Budapesti Corvinus Egyetem

A Károli Gáspár Református Egyetemen 100 pontot kaphatnak azok a felvételizők, akik elvégzik a Károli Junior Akadémia kurzusait, és erről tanúsítványt szereznek. A négy alkalmas képzések ára 50 ezer forint/fő/képzés alapáron, de a református oktatási intézmények diákjai 20 ezer forint kedvezményt kaphatnak. A református középiskolában végzett jelentkezők emellett 25 pontot könyvelhetnek el maguknak. Az egyetemtől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy azok a diákok, akik a Károli Gáspár Református Egyetemre nyernek felvételt, a kurzus teljesítésével kiválthatják egy szabadon választható tárgy elvégzését, és a kurzus árát is visszakaphatják. Azt is megtudtuk az egyetem válaszaiból, hogy a 100 pont megszerzéséhez elég egyetlen kurzus teljesíteni, valamint a választott kurzusnak a lezáró tesztjét megírni. Az érdeklődők egyébként az alábbi négyalkalmas képzések közül választhatnak: Jogi alapismeretek, Bölcsészet- és társadalomtudományi alapismeretek, Idegennyelvi alapismeretek, Pszichológiai alapismeretek, Gazdasági alapismeretek, Szociális és egészségügyi alapismeretek, valamint Pedagógiai és teológiai alapismeretek. Rákérdeztünk arra is, hogy arányosnak tartják-e, hogy egyetlen kurzus elvégzésével az összes intézményi pont megszerezhető. Az egyetem a hazai református nevelési-oktatási intézmények közötti folytonosság megteremtésére hívta fel a figyelmet, valamint a tehetséggondozás és a középiskolás diákok sikeres pályaválasztásának fontosságát emelte ki válaszában.

A Károlival holtversenyben nyolcadik helyen álló Pécsi Tudományegyetemen 15 pont járhat „az egyetem által szervezett beiskolázási és pályaorientációs rendezvényeken, szakmai programokon történő részvételért”, az intézmény honlapja szerint ezek ingyenesek.

Marjai János / 24.hu Pécsi Tudományegyetem

A Diploma 2023 szerint tizedik legjobb magyar egyetem a Pannon Egyetem, ahol a szokásos feltételek mellett 25 pontot kaphat az, aki minimum 60 százalékra megírja az intézményi kompetenciatesztet, újabb 25 ponttal gazdagodhat, aki megfelelően teljesíti az intézményi felkészítőhöz tartozó szintivizsgát, és 25 pont járhat annak is, aki részt vesz az intézményi tehetséggondozó programban. Ezek esetleges költségeiről nem találtunk információkat a honlapon, az egyetem az emailben feltett kérdéseinkre nem válaszolt.

Persze a legjobb magyar egyetemeken kívül is érdemes körülnézni, mert vannak még furcsának tűnő pontozási gyakorlatok. A legtöbb zavarba ejtő feltételt a Dunaújvárosi Egyetem rendszerében találtuk. Az intézmény 100 pontot ad a DUE munkatársainak, az egyetemen folytatott tanulmányokért 30 pont jár, de

15 pontot azok is kaphatnak, akiknek családtagjuk volt az egyetem hallgatója.

Azok a diákok, akik a Dunaújvárosi Egyetem technikumában végeztek, 100 pontot kaphatnak, ahogy azok is, akik a DUE-vel stratégiai együttműködésben álló középiskolából érkeznek. 50 pont azoknak is jár, akik Paks vagy Dunaújváros egyik középiskolájában végeztek. Összehasonlításképpen 50 pontot ér az egyetemen egy emelt szintű érettségi vagy egy C1-es nyelvvizsga is. Feltettünk néhány kérdést az egyetemnek arról, hogy mi miatt ér ilyen sokat például az, ha valaki a DUE munkatársa vagy családtagja, de nem érkezett válasz.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen 10 pont jár a legalább egy éves ministrálásért, ahogy a minimum 1 éves cserkésztagságért is.

Komka Péter / MTI Résztvevők az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem oklevélátadó díszünnepségén az egri bazilikában 2023. július 7-én.

A jeles hittan érettségit 30, a négyest 20 ponttal jutalmazza az egyetem. 20 pont kapható azért is, ha a felvételiző korábban minimum 30 órát önkénteskedett az intézmény kötelékében. Az a hallgató, aki részt vett az egyetem valamelyik, emelt szintű érettségire felkészítő kurzusán, 20 pontot kaphat. Rákérdeztünk az egyetemnél, hogy ingyenes-e a kurzus, azt a választ kaptuk, hogy 2023-ban több tantárgyból is elindították őket, és ingyenesek voltak, de a létszámkorlátozások miatt előzetesen regisztrálni kellett a diákoknak. A felkészítő alkalmak jellemzően online formában zajlottak. Az egyetem által indított felkészítők 2024-ben is ingyenesek lesznek. Az agrár képzési területen 20 pont jár a Borlovagrend rendes vagy tiszteletbeli tagjainak is. Viszonyításképpen egy C1-es nyelvvizsgáért 50 pont jár az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, ahogy a 45 százalék feletti emelt szintű érettségiért is.

A Miskolci Egyetem jogi karán 20 pontot ér az egyetem által szervezett szövegértési kurzuson való részvétel. A képzés ingyenes, és itt lehet róla bővebben olvasni.

A Soproni Egyetemen 50 pontot ér, ha a jelentkező állandó lakcíme Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém vagy Komárom-Esztergom vármegyében található. Az intézmény szakmai napján való részvételért informatikai és műszaki képzési területen 80 pontot kaphatnak a jelentkezők, gazdasági területen 50-et, agrár szakokon pedig 30-at. Ezen az egyetemen kiemelkedően sok, 100 pontot kaphatnak a C1-es nyelvvizsgával rendelkező felvételizők, és 50 pont jár a B2-es nyelvvizsgáért. Rákérdeztünk az egyetemnél a szakmai nap esetleges költségeire, de nem kaptunk választ.

Sok pont jár a Széchenyi István Egyetemen is az intézmény által szervezett előkészítő képzés kurzusain való részvételért, 80 pontot lehet kapni érte, kivéve a gazdasági szakokon, ott nincs ilyen lehetőség. Őket is megkerestük a képzés esetleges költségeivel kapcsolatban, de nem érkezett válasz.

Kapcsolódó

Kiemelt képünkön felvételizők a Budapest Parkban tartott Pont Ott Parti 2023 rendezvényén 2023. július 26-án.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik