Hallgat a kormány a 2022-es Orbán-beszéd mellékhatásáról

Kelemen Hunor beszélt arról, hogy a kormányfő „kevert fajú” tusványosi beszéde miatt nyomták ki őket a román koalícióból.

„Jobb pályán” mottóval kedden kezdődik az erdélyi Tusnádfürdőn a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, közismert nevén Tusványos, ahol a hagyományos szombat délelőtti politikai fórumon Orbán Viktor miniszterelnök és Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke tart előadást, válaszol a közönség kérdéseire, írta az MTI. A kormányfőt Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció képviselője is kérdezte, miután kiderült, 2022-es tusványosi beszéde miatt zárták ki az RMDSZ-t a  román kormánykoalícióból.

A Transtelex írta meg, hogy Kelemen Hunor elnök egy idei nagybányai kampányrendezvényen ismerte el, Orbán Viktor „kevert fajú” beszédét rajtuk kérték számon. A koalíciós partnerek, különösen Klaus Iohannis román elnök, elégedetlenségüket fejezték ki amiatt, hogy ő nem határolódott el attól, amikor a miniszterelnök 2022-ben arról elmélkedett, hogy a Kárpát-medencében élő népek nem kevert fajúak, hanem a saját európai otthonukban élő népeknek a keverékei.

És amikor szerencsés a csillagállás, és jó a széljárás, akkor ezek a népek ráadásul egy ilyen hungaro-pannon mártásban össze is olvadnak, egy saját, új európai kultúrát hozva létre. Ezért harcoltunk mindig. Egymással hajlandóak vagyunk keveredni, de nem akarunk kevert fajúvá válni

– mondta.

Kelemen Hunor azt mondta, az államfő kért tőle „valamit”, amit ő nem volt hajlandó megtenni.

Akkor, amikor Orbán Tusnádon mondta azt a bizonyos beszédét, amit aztán ugye mindenki lefasisztázott, azt várta az elnök, nyilvánosan felszólított a tévén keresztül, hogy várja az RMDSZ álláspontját. És én az RMDSZ álláspontját elmondtam, de ő azt mondta, hogy én ezzel megvédtem Orbánt, nem elhatárolódtam tőle.

Az RMDSZ politikai pozíciója meggyengült, bizalmi válság alakult ki a román kormány és az erdélyi magyar közösséget képviselő politikai alakulat között.

Klaus Iohannis nem felejtette el az RMDSZ-elnöknek, hogy kitartott Orbán mellett.

És ez volt, ami kiverte a biztosítékot az elnöknél. És akkor már megüzenték forma, hogy ezt nem fogja elfelejteni. A történet ennyiről szólt. És kinyomott a kormányból, és nem engedte, hogy kompromisszumot kössünk

– mondta Kelemen Hunor.

A Transtelex szerint az RMDSZ eddig mindig tagadta, hogy „elfideszesedésének” konkrét belpolitikai következményei lettek volna, ám elszigetelődésének a román belpolitikában beszűkítheti a kisebbségi érdekképviselet lehetőségeit.

Orbán Viktor nem szokott válaszolni. Most sem tette. Vadai Ágnes kérdésére Szijjártó Péter külügyminiszter megbízásából Sztáray Péter államtitkár reagált.

Magyarország kormánya más országok belpolitikáját, főleg kormányaik összetételét nem kommentálja. Ezt a hozzáállást várjuk el partnereinktől is.

Orbán Viktor beszédének 2022-ben Európa-szerte komoly visszhangja lett. A kormányfő az osztrák kancellárnak később azt mondta, előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz, de Magyarországon ezek a kifejezések, mondatok és az a pozíció, amit ő képvisel, egy kulturális, civilizációs pozíció. Büszke azokra a fantasztikus eredményekre, amelyeket Magyarország a rasszizmus és az antiszemitizmus elleni küzdelemben elért, és „ebben a mi kormányunk különösen is élen járt”.