Belföld

A tusványosi beszéddel Orbán Viktor nem követett el bűncselekményt

ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
ADRIÁN ZOLTÁN / 24.HU
Polt Péter feljelentésként értékelte Vadai Ágnes kérdését. A képviselő előre jelezte, ezt szánalmasnak, vérlázítónak tartja.

Ön nem hallott Orbán Viktor miniszterelnök fajelméletes beszédéről???

Erre a kérdésére várt írásbeli választ a legfőbb ügyésztől Vadai Ágnes. A Demokratikus Koalíció képviselője Polt Péternek idézte a miniszterelnök szózatát, illetve azt is, hogy Orbán Viktor  tusványosi beszédének kevert fajú népekről szóló része milyen komoly tiltakozást váltott ki idehaza és külföldön.

Az ellenzéki politikus külön felhívta a figyelmet arra, hogy egy sor nemzetközi szerződés tiltja a diszkriminációt, a faji megkülönböztetés bármely formáját, illetve arra is, hogy a Btk. szerint mi számít közösség elleni uszításnak, kihívóan közösségellenes magatartásnak.

Vadai Ágnes érthetetlennek, elfogadhatatlannak nevezte, hogy – törvényi kötelezettsége ellenére – az ügyészség a tudomására jutott közvádra üldözendő bűncselekmény miatt hivatalból nem indított büntetőeljárást. Emlékeztetett rá, hogy az Alaptörvény R.) cikkének (2) bekezdése szerint Magyarországon a jogszabályok mindenkire kötelezőek. A 29. cikk pedig azt rögzíti, hogy az ügyészség, mint a független közvádló következetesen köteles fellépni minden jogsértő cselekménnyel szemben.

Polt Péter válaszában jelezte, Vadai Ágnes kérdését feljelentésként értékelte, továbbította a Központi Nyomozó Főügyészséghez. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség ugyanakkor a feljelentést a büntetőeljárásról szóló törvény 381. § (1) bekezdésének a) pontja alapján elutasította. Vagyis úgy látta, a rendelkezésére álló adatok alapján a feljelentett cselekmény nem volt bűncselekmény.

Az ellenzéki képviselő előzőleg egyébként külön kitért arra is, hogy szerinte Polt Péter szabotál, megszegi kötelességét, amikor egy képviselő megkeresését érdemi válasz helyett azzal intéz el, hogy azt feljelentésként értékeli, megküldi a nyomozó hatóságnak.

Szerinte ezzel a legfőbb ügyész direkt megkerüli, torzítja a konkrét ügyekben a kérdések, problémák megválaszolását, akadályozza az ügyészség törvényben is előírt kötelezően elvégzendő vizsgálatát. Vadai Ágnes szerint a legfőbb ügyész módszere provokatív, destruktív, obstruktív, sajnálatosan szánalmas, vérlázító, felháborító. Mint írta, az egy működő demokráciában, jogállamban elfogadhatatlan, elképzelhetetlen és megengedhetetlen lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik