Belföld

Az egészségügyi államtitkár szerint beteg nem maradt ellátatlanul az elromlott klímák miatt elmaradt műtétek következtében

Takács Péter egészségügyi államtitkár azt mondta, azért nem szólalt meg az elmúlt tíz napban, amikor a hőhullámban sorozatban álltak le a klímaberendezések a kórházak műtőiben, mert csak négy kórházban kellett teljesen leállítani a műtéteket az elromlott klímák miatt, de beteg nem maradt ellátatlanul.

Az államtitkár az RTL Híradónak nyilatkozva azt mondta, a sürgős betegeket a mentőszolgálat máshova szállította, a betegek biztonsága pedig garantált. Szerinte csak a műtők töredéke nem volt használható a klíma meghibásodása miatt. Szerinte 2020 óta több mint 10 milliárd forintot költött a kormány a kórházi klímákra, idén pedig erre 1,3 milliárd forintot szán. Az RTL Híradóját azonban bevallásuk szerint jóformán naponta keresik betegek vagy hozzátartozóik azzal, hogy újabb és újabb kórházakban nem működik megfelelően a klímaberendezés.

Takács Péter szerint egész Európában fejleszteni kell az elektromos hálózatot a kórtermek klimatizálásához, és ennek érdekében energiahatékonysági csomagot terjesztenek be a magyar uniós elnökség alatt. A kormány a hasonló problémák megelőzésére két mobil ipari klímaberendezést vásárol.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik