Belföld

Vasárnapig marad hőségriasztás, de legalább mérséklődik

Balogh Zoltán / MTI
Fürdőző a hőségben a margitszigeti Palatinus strandon 2024. július 13-án.
Balogh Zoltán / MTI
Fürdőző a hőségben a margitszigeti Palatinus strandon 2024. július 13-án.

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján az ország egész területére vonatkozóan 2024. július 19-én (péntek) 00:00 órától 2024. július 21-én (vasárnap) 24:00 óráig fenntartja a hőségriasztást, azonban harmadfokról másodfokra módosítja – közölte szerdán a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a katasztrófavédelem.

Felhívták a figyelmet arra, hogy a folyamatos melegben fokozódik szervezetünk terhelése. A szervezet hőszabályozó képességét az életkor, a testsúly, a fizikai erőnlét, az egészségi állapot, a táplálkozás és gyógyszerszedés is befolyásolja. Ezért fontos, hogy a lehető legelővigyázatosabbak legyünk a meleg napokon.

Aki gyógyszert szed, figyeljen oda a készítmények megfelelő tárolására. A hűtést nem igénylő gyógyszereket is 25oC alatt vagy a hűtőben tárolják, semmiképp ne hagyják azokat napsütötte helyen a minőségük és hatásosságuk megőrzése érdekében. Minden esetben körültekintően olvassák el a betegtájékoztatót, amely erre vonatkozóan is tartalmaz előírásokat.

Figyelmeztettek arra is, hogy az egész országban tűzgyújtási tilalom van érvényben, vagyis tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A hőségriasztás július 7-i kezdete óta 317 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat. Az azóta leégett terület nagysága 3,2 millió négyzetméter.

A melegben gyakrabban riasztják a tűzoltókat szén-monoxid miatt is, mert a kéményben légdugó alakulhat ki – tették hozzá. A hőségriasztás kezdete óta 69 alkalommal riasztották a tűzoltókat szén-monoxid miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik