Belföld

Republikon: Csökkenőben a Fidesz, Magyar Péterék támogatottsága viszont nő

Tisza Párt eredményváró rendezvény a Roude Leiw állóhajón és vele szemben a Pázmány Péter sétányon 2024. június 9-én.,Fotó: Mohos Márton / 24.hu
Tisza Párt eredményváró rendezvény a Roude Leiw állóhajón és vele szemben a Pázmány Péter sétányon 2024. június 9-én.,Fotó: Mohos Márton / 24.hu

Reprezentatív kutatást készített július első hetében a Republikon a hazai pártok népszerűségéről. Pártokra bontva a következő eredmények születtek:

  • A Fidesz nem tudott profitálni az EP-választás sikeréből. A közel 45 százalékos EP választási szerepléshez képest jelenleg a válaszadók 41 százaléka szavazna a Fidesz-KDNP-re. Ez négy százaléknyi csökkenés.
  • A Tisza Párt a szavazatok közel 30 százalékát kapta az EP-n, és minimális többletre is szert tettek az elmúlt hónapban, jelenleg a pártválasztók 31 százaléka szavazna a pártra. Ez 1,5 százalékpontos többlet a választási eredményhez képest.
  • A Mi Hazánk önállóan EP-mandátumot tudott szerezni, június 9-én a szavazatok közel 7 százalékát kapta. Jelenleg a pártválasztók 5 százaléka szavazna a pártra, ami két százalékponttal elmarad az EP szereplésétől.
  • A DK-MSZP-Párbeszéd szövetség a választáson a szavazatok 8 százalékát szerezte meg. A DK a pártválasztók 7 szavazatára számíthat jelenleg, az MSZP-re a pártválasztók 3 szavazna, a Párbeszéd támogatottsága nem érte el az egy százalékot.
  • A Kutyapárt EP listája a választáson 3,6 százalékot ért el, ezzel szemben a jelenlegi válaszadók 6 százaléka támogatná őket.
  • A Momentum valamivel több szavazatot kapott az EP-választáson, mint a Kutyapárt, de összességében rosszul szerepelt a választáson, ez a jelenlegi közvélemény-kutatásban is látható. A pártválasztók 4 százaléka szavazna a pártra, nagyjából a választási eredményükkel összhangban.
  • Az LMP teljesen lenullázódott a választást követően, Vona Gábor 2RK pártja és a MEMO is nulla százalékon áll.

Módszertan: A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült 2024. július 3 – 8. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: +/- 3,2%.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik