Belföld

Ismét vizsgálják a számlákon lévő rezsiboxokat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A GVH ismét versenyfelügyeleti eljárásban vizsgálja, hogy az MVM Next számlázási gyakorlata nem ütközik-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába – közölte a GVH pénteken az MTI-vel.  A hatóság arra keres választ, hogy a földgáz és villamos energia egyetemes szolgáltatás keretében 2022 augusztusa óta kibocsátott számlákon nem ütközik-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmába a megtakarítások bemutatása. A versenyhatósági vizsgálat a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatással összefüggő tájékoztatásra is kiterjed – írták.

A GVH 2023-ban kapott bejelentést az MVM számlázási gyakorlatával kapcsolatban, majd megállapította, hogy a versenyfelügyeleti eljárás indításának feltételei nem álltak fenn. A bejelentő a döntés hatályon kívül helyezését kérte a Fővárosi Törvényszéktől, amely helyt adott a kereseti kérelmében foglaltaknak – indokolták az újabb eljárás megkezdését.

Mint ismert, 2013 óta, a rezsicsökkentési kampány bevezetése óta kötelező a számlákon narancssárga színű mezőben fekete betűkkel – ez a rezsibox -, hogy mennyi pénzt takaríthattak meg a rezsicsökkentésnek köszönhetően a fogyasztók. A bejelentő pedig azt kifogásolta, hogy az MVM a 2022. végi extrém magas energiaárakat tünteti fel viszonyítási alapnak, így teljesen fals számokat közölnek a rezsiboxban.

Kapcsolódó
Rezsibox: az áramszámlákon még több fogyasztót tévesztenek meg, mint a gázszámlákon
Mintegy 4,5 millió fogyasztót „tájékoztatnak” arról, hogy mennyit spóroltak 2022-höz képest, noha az akkori rekord árszint hamar a múlté lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik