Belföld

Egyre közelebb a Tisza Párt a Fideszhez – már kevesebb, mint 10 százalék a különbség

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Az IDEA Intézet 2024. június 19. és június 27. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint egy most vasárnap megtartandó országgyűlési választáson az EP-választáshoz hasonlóan négy párt érte volna el a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt: a kormánypártok, Magyar Péter pártja, a DK és a Mi Hazánk. A jogosultak 66 százaléka adta volna le a szavazatát június végén.

A Fidesz-KDNP az év eleje óta stabilizálta helyzetét, a párt támogatottságának lassú, de folyamatos csökkenése megállt, sőt az elmúlt időszakban már valamelyest növekedett is. Júniusban a Fidesz-KDNP szavazóinak aránya 30 százalékot ért el a teljes népességben, ez a biztos szavazók között 41 százalékos szavazati arányt jelentett volna egy parlamenti választáson. A Tisza egyértelműen a második legerősebb politikai erővé vált: a párt támogatottsága június végén 23 százalékot ért el a teljes népesség körében és 32 százalékot a biztos szavazók között. Májusban a Závecz 15 százalékpont különbséget mért a kormánypárt és Magyar Péter pártja között, de az EP-választáson is nagyjából ekkora volt a differencia.

2024 júniusában a két párton kívül csak a DK és a Mi Hazánk jutott volna be az Országgyűlésbe. Gyurcsány Ferenc pártjának támogatottsága a teljes népességben 7, a biztos szavazók körében 8 százalék, míg a Mi Hazánk népszerűsége nagyjából hasonló volt júniusban, csak egy kicsivel volt alacsonyabb (5, illetve 6 százalék).

A rendszerváltás óta eltelt évtizedekben még soha se fordult elő, hogy jelenleg négy olyan párt is van a magyar parlamentben, amelyek támogatottsága a teljes népességen belül az 1 százalékos szintet sem éri el – írja az IDEA Intézet. A Jobbik és az MSZP legalább a biztos szavazók között képes erre, a Párbeszéd és az LMP támogatottsága azonban a biztos szavazók körében is 1 százalék alatt maradt 2024 júniusában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik