Belföld

Ezen a hat településen ismétlik meg a polgármester-választást vasárnap

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Jogszabálysértés miatt hat településen ismétlik meg a polgármester-választás szavazását vasárnap; két településen a roma települési nemzetiségi választás szavazását, egy településen pedig az egyéni listás választás szavazását kell megismételni, közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI-vel szerdán.

Az NVI tájékoztatása szerint

  • a Somogy vármegyei Nemesdéden,
  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Penészleken és
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Szegiben

az egész településen ismétlik meg a polgármester-választás szavazását július 7-én. Emellett meg kell ismételni a polgármester-választást

  • a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ópályi 2. számú szavazókörében,
  • a Pest vármegyei Nagytarcsa 4. számú szavazókörében és
  • a Bács-Kiskun vármegyei Kalocsa 10. és 11. számú szavazókörében.

A Somogy vármegyei Fonyódon az egyéni listás választás szavazását ismétlik meg, a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Ófehértón és Nagykállóban pedig a roma települési nemzetiségi választást.

A megismételt voksolások a helyi önkormányzati választásban mintegy tízezer, a nemzetiségi választásban pedig közel hétszáz választópolgárt érintenek.

A megismételt szavazáson ugyanazok a jelöltek indulhatnak, akik a négy héttel ezelőtti voksoláson, a jelöltállítási folyamat nem indul újra, azonban a jelöltek a szavazást megelőző nap, július 6-án 16 óráig lemondhatnak a jelöltségről.

A megismételt szavazás névjegyzékében is ugyanazok szerepelnek, kiegészülve azokkal, akik július 7-éig válnak nagykorúvá, vagy a névjegyzék pénteki lezárásáig választójogot szereznek. Nincsenek a szavazóköri névjegyzékben azok, akik a június 9-ei szavazás után létesítettek lakcímet a szavazókörben.

Akik a június 9-i választásra június 7-én 10 óráig mozgóurnát igényeltek, a megismételt szavazáson is a mozgóurnát kérők jegyzékére kerülnek fel, a megismételt szavazásra azonban új mozgóurna-kérelem is benyújtható.

A megismételtetett szavazásról a helyi választási iroda hirdetménnyel, a helyben szokásos módon tájékoztatja a választópolgárokat. Az NVI emellett választási értesítőt küld a választópolgároknak a megismételt szavazás időpontjáról, valamint a legfontosabb tudnivalókról és határidőkről.

Szavazni ezúttal is reggel 6 és este 7 óra között lehet, ugyanazokban a szavazókörökben, a személyazonosság és lakcím igazolása után. A megismételt szavazások eredményeit az NVI tájékoztató oldalán közlik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik