Belföld

Egyes nagytarcsaiak ismét választanak, mert az urna füle letörött, és szavazatokat kevertek össze

Béres Márton / 24.hu
Béres Márton / 24.hu

Zavaros, hogy meddig volt letörve a nagytarcsai 4. szavazókörben a szavazóurna füle június 9-én, és az urna tartalmát össze is öntötték más szavazólapokkal, erre hivatkozva a Kúria megsemmisítette a nagytarcsai polgármester-választás eredményét, írja a Telex. Az Alkotmánybíróság szerint az ügy nem számít alkotmányjogi kérdésnek, így az érintett szavazókörben meg kell ismételni a szavazást július 7-én.

A szavazatszámláló bizottság (SZSZB) június 9-én valamivel 11 óra után egy választó észrevétele után jegyzőkönyvet vett fel arról, hogy az urna lezárására használt fül letörött, így a fedele felnyithatóvá vált. A jegyzőkönyv szerint ezután nem került se ki se be szavazólap az urnából, a zárófedelet újra lecímkézték, az SZSZB tagjai aláírták, hogy az urna megint használható. A jegyzőkönyvvezető június 11-én viszont konkrétan ellentmondott a jegyzőkönyvnek, és azt nyilatkozta, hogy az urnát félrehúzták, kivonták, majd kihelyeztek egy újat a helyére.

A bíróság határozata csak a 4-es szavazókörre és a polgármester választására érvényes, miközben a tízezer főnél kisebb településekre vonatkozó választási szabály szerint a Pest megyei községben is négy szavazólapot kaptak a választók. A másik három voksolást azért nem ismételtetik meg, mert csak a polgármester-választás eredményét támadta meg a választáson másodikként végző – a 2022-es helyi időközi választáson még fideszes színekben induló – Kiss Attila, az Együtt Nagytarcsáért Egyesület jelöltje.

Ezzel megnyílt az esély arra, hogy a több mint hatezer fős községet mégse a júniusban megválasztott független Barna Ervin, jelenlegi alpolgármester vezesse, ő ugyanis mindössze 39 szavazattal verte meg Kisst. Nagytarcsán összesen négy szavazókör van, és érdekes módon Barna csak a 4-est nyerte meg, ott viszont bezsebelte a szavazatok 61,05 százalékát, míg vetélytársa, Kiss, csak 38,95 százalékot kapott. A többi szavazókörben Kiss nyert, de kiélezettebb küzdelmekben.

A kilenc fős testületben a választás 4-es szavazókörben való megismétlésével a képviselő-testület többsége is átbillenhet, ahol az eredeti eredmény szerint a függetlenek pont Barna polgármesterségével lettek öten. A maradék négy helyet Kiss egyesülete vitte el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik