Belföld

Kiakadtak a vasutasok Lázár János döntése miatt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Végtelenül barátságtalan lépésnek tartja a Vasutasok Szakszervezete Lázár János legújabb döntését, a home office betiltását. A VSZ a vasutasok tömeges elvándorlásának megakadályozása érdekében is felszólítja a minisztert, vonja vissza ez a családellenesnek is számító intézkedést.

Megdöbbentette a Vasutasok Szakszervezetét Lázár János építési és közlekedési miniszter bejelentése a home office betiltásáról, hiszen egyebek között a MÁV székházból a közelmúltban evakuált vasutasok egy részét is otthoni munkavégzésre osztották be, hiszen az új, végleges irodaház elkészültéig nincs elég iroda az elhelyezésükre.

A hirtelen meghozott, mindenki számára meghökkentő döntés azonban nemcsak a székházból kiköltöztetett munkavállalókat érinti kellemetlenül, hanem azt a több ezer vasutast is, aki korábban, még a Covid-járvány utáni időszakban home office-ba kényszerült, majd ott is maradhatott

– közölte Meleg János. A Vasutasok Szakszervezete elnöke szerint ugyanis ez a lehetőség egyike volt azoknak a kedvező feltételeknek, amiért sokan nem kerestek másik munkahelyet, lojálisak maradtak a vasúthoz. Hozzátette: családok ezrei rendezkedtek be erre a korábban kényszer szülte, ám időközben elfogadott és jól bejáratott rendszerre, illetve kisgyerekes szülők éppen ezért lehetőségért maradtak a cégnél vagy csatlakoztak a dolgozóihoz.

Az elnök szerint köztudott, drámai a létszámhiány a MÁV-nál, mint ahogy hoaz is ismert, hogy Lázár eddigi intézkedései sem arattak osztatlan sikert a vasutasok körében – a szervezeti intézkedések kuszasága, kiszámíthatatlansága elbizonytalanítja a műszaki értelmiséget és a többi jó szakembert is –, és ez a mostani döntése olaj lehet a tűzre – magyarázza az elnök.

Meleg János felemlegeti azt a már ismert tényt is, amely szerint az ország legnagyobb állami tulajdonú társasága hosszú hónapok óta tartozik csaknem 600 olyan dolgozójának a munkadíjjal, akikkel szabadidejükben végzett pluszmunkára szerződött. A hosszú ideje halogatott kifizetéshez a VSZ a miniszter segítségét kérte, aki eddig semmit nem tett azért, hogy pont kerüljön e kínos ügy végére. Így a vasúthoz lojális munkavállalók a mai napig nem kapták meg a szerződésbe foglalt munkadíjat. Ezek az intézkedések – vagy éppen elmaradt rendezések – még a MÁV-hoz leghűségesebb emberek kedvét is elvehetik attól, hogy itt dolgozzanak – szögezi le az elnök.

Az elnök szerint nagyot téved Lázár János, ha azt hiszi, hogy az otthon dolgozók visszarendelésével javulhat a vasúti szolgáltatás sokat kritizált minősége, pontosabbak lesznek a vonatok és kevesebb lesz az utaspanasz.

Ez az intézkedés sok vasutast elgondolkodtat majd, érdemes-e ezek után maradni? Félő, hogy sokan jobb feltételekért és esetleg jobb pénzért máshol folytatják a munkát, s ezzel megindul egy jelentősebb elvándorlás. Akkor viszont nemhogy javul, hanem tovább romlik a vasúti közlekedés már így is nehezen vállalható színvonala

– szögezi le Meleg János.

A Vasutasok Szakszervezete nyomatékosan felszólítja a minisztert, vonja vissza ezt az intézkedést, és hagyja home officeban azokat, akik így vállaltak munkát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik