Belföld

Molnár Zsolt: Főpolgármestert a Balatonnak

MTI/Illyés Tibor
MTI/Illyés Tibor

Új közigazgatási egység létrehozatalára tesz javaslatot Molnár Zsolt, az MSZP párigazgatója. Ez a „Balaton Térség Önkormányzata” nevet viselné.

A politikus – akinek hétfői sajtótájékoztatóját a Népszava szemlézte – kiemelte, hazánk és a Kárpát-medence legnagyobb tava, a Balaton egyedülálló nemzeti kincs, amely az ország számára kiemelkedő idegenforgalmi bevételt hoz. A tó partján 41 településen, 11 városban közel 140 ezer ember él életvitelszerűen. Hosszú idő óta vita zajlik arról – mondta –, hogy a Balaton térsége elsősorban lakóhely, a jövő nemzedékei számára megőrzendő természeti kincs, vagy pedig a turizmusnak kell prioritást élveznie. Ezek a szempontok szerinte közös nevezőre hozhatók, ehhez azonban egységes érdekérvényesítésre van szükség.

A Balaton térsége azonban jelenleg három vármegyére tagozódik, így nincs olyan közigazgatási szerv, amely egységbe forrasztaná a térség érdekérvényesítő képességét.

Molnár Zsolt közölte, az új közigazgatási egység a három vármegye fölött, vármegyei jogosítványokkal rendelkező területi önkormányzatként jöhetne létre, amelynek egyik fontos szerve a Balatoni Közgyűlés lenne. A közgyűlés tagjai a 41 település polgármesterei lennének.

A közel 140 ezer térségi lakos pedig egy balatoni főpolgármestert is választhatna, aki vezetné a Balatoni Közgyűlést.

Hozzátette, a települési önkormányzatok hatáskörei így nem csökkennének, hanem többletjogosítványokhoz juthatnának. A Balatoni Közgyűlés megkaphatná azokat a fejlesztési forrásokat, amelyeket vármegyék, valamint a Balaton Fejlesztési Tanács, továbbá kiegészítő forrásokkal is tudna gazdálkodni. Molnár Zsolt szerint az idegenforgalomból származó áfabevételek egyharmadát is megkaphatnák. Ezáltal pedig egy komoly mozgástérre tehetne szert a Balaton térsége.

A jelenlegi szabályozást vizsgálva megállapítható, hogy három vármegye elkülönítetten hoz döntéseket a területfejlesztéssel, területrendezéssel, vidékfejlesztéssel, valamint a turizmussal kapcsolatosan, továbbá sok olyan kérdésben Budapesten hoznak döntést, amelyekről a helyieknek kellene döntenie

– hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik