Belföld

Hétfőn zárva lesznek az orvosi rendelők, és a gyógyszertárak többsége is

Munkaszüneti nap lesz az egészségügyi dolgozóknak a hétfői Semmelweis-nap – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szombaton az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint július elseje egyben a magyar egészségügy napja, ekkor

zárva lesznek a háziorvosi rendelők, a fogorvosi rendelők, a szakorvosi rendelők, a védőnői tanácsadók, a gyógyszertárak, valamint szünetel az NNGYK-ban az Anonim AIDS-szűrés Tanácsadás is.

Az egészségügyi szolgáltatók a folyamatos egészségügyi ellátást július elsején az ügyeleti rend szerint biztosítják, amely vonatkozik a háziorvosi és a fekvőbeteg ellátásra is – tették hozzá.

Július elsején a gyógyszerellátást a legtöbb településen kizárólag a nonstop nyitvatartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes és/vagy készenlétet tartó gyógyszertárak biztosítják.

A nyitva tartó, az ügyeletes és készenlétet tartó patikák címe, telefonszáma településre vagy akár megyére keresve az NNGYK honlapján található gyógyszertár-adatbázisban érhető el. Ezenkívül az Egészségablak applikációban is megtalálható az ezen a napon is elérhető gyógyszertárak listája – írták.

Mind a háziorvosi rendelők, mind a gyógyszertárak betegforgalmi bejáratánál jól látható helyen és jól olvasható módon jelezni kell a szolgálati rendet, elérhetőséget – tették hozzá.

Kitértek arra, hogy az év minden napján, így ezen a munkaszüneti napon is hívható az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat abban az esetben, ha mérgezés gyanúja merül fel. A toxikológiai tájékoztató szolgálat a 06-80-20-11-99-es, ingyenes, zöldszámon érhető el, ahol a várható tünetekről, elsősegélyről és az orvosi ellátás szükségességéről adnak felvilágosítást.

Ezen kívül a nap 24 órájában hívható az Egészségvonal, a contact center munkatársai július elsején is fogadják a 1812-es zöldszámra érkező hívásokat – áll a közleményben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik