Belföld

24/7: Rég volt ilyen nemes hét itthon, az Eb-n és Brüsszelben is

Ez heti hírlevelünk, a 24/7 beköszönője.

Ez egy nemes hét, de nem a minőségjelzői értelemben, hanem a „nem” szó szerepelt benne olyan sűrűn, mint egy tankönyvi dacrohamban. Nem mond le Gyurcsány Ferenc, aki rövid önvizsgálat után arra jutott, ő a DK lehetséges legjobb elnöke – ebben egyébként igaza is lehet, a kérdés volt rosszul feltéve. Gyorsan eldőlt, hogy az uniós pártszövetségek között nem ülhetnek a fideszesek az ECR-be, hiába udvarolták körbe az azt vezető Giorgia Melonit – senki nem akar beengedni a buliba olyasvalakit, aki miatt mindenki más hazamegy, kivéve a frissen érkezett románokat. A Fidesz képviselői csinálnak helyette maguknak saját pártszövetséget, ami

az EU-s megfelelője annak, ha házibuli híján valaki random arcokkal sörözik egy nonstop előtt.

Nem nagy meglepetés az sem, hogy Ursula von der Leyen a három nagy centrista pártszövetség dealje részeként újrázik az Európai Bizottság élén, még ha öt évig hordania is kell azt a terhet, hogy Orbán Viktor 2019-cel ellentétben már nem támogatta ebben. És két kapcsolódó „de”: Kaja Kallas észt miniszterelnök lesz a következő EU-s külügyi képviselő. Korlátosan rangos pozíció – mondjuk ki háromra együtt az előző betöltője nevét –, de Kallas, mint minden épelméjű balti, markánsan oroszellenes, szóval ez egy látható és releváns tockos Moszkvának. Illetve: megindultak az ukrán EU-csatlakozási tárgyalások, aminek a szimbolikája szép, de a gyakorlati részleteiről még remélhetőleg sokat hallunk, hiszen a kárpátaljai magyaroknak ugyanúgy nem mindegy, mint a magyar búzatermesztőknek.

A Kúria döntése után már nem beszél új főpolgármester-választásról Karácsony Gergely: ellenkezőleg, alázatosan fejet hajtott a jog és saját győzelme fölött, miután megvizsgálta a róla készült vádlitetkót. Utóbbinál többet főpolgármester éltében alighanem nem kívánhat – esetleg még közgyűlési többséget lehetne, de ahhoz a múltban kellett volna odébb rakni a zsetonokat, és alighanem akkor is csak a hátrány lenne kisebb. És a foci Eb-n is késő volt a harmadik csoportmeccs harmadik félidejére bemelegedni, nem jutott nyolcaddöntőbe a magyar válogatott. Ahogy a kommentelői bölcsesség szól, esetleg az MLSZ-ben elégő forintmilliárd egy részét a portugál szövetségnek kellett volna küldeni, hátha ott jobban hasznosul.

Itthon még mindig a választási eredmények nyomában jártunk. Egyrészt Komárom-Esztergom megyei, a Fidesztől eltávolodva és Duna párt híján a Tisza mellé állt falvakban, másrészt az eredményeket böngészve és a legkellemetlenebb önkormányzati öntökönszúrások után kutatva. És az újrarajzolt belpolitikai térképet vizsgáltuk Török Gáborral is, aki nem tudja, mit húzna a Fidesz helyében, de azt sejti, hogy Karácsony Gergely mit fog, és Magyar Péternek is tanácsot ad interjúnkban.

Így kezdődik ma reggel kiküldött heti hírlevelünk, a 24/7, amelyben ezután még nyolc elmélyülős és szórakoztató olvasmányt, két eheti videót és két podcastot ajánlunk hétvégére válogatva, és összegyűjtjük a hét sorozat- és filmkritikáit is a hátradőlős kikapcsolódáshoz. Itt iratkozhatsz fel, ha jövő héten már te is kéred!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik