Belföld

Népszava: Orbán új EP-frakció létrehozásáról tárgyal

Diego Ravier / Hans Lucas / AFP
Diego Ravier / Hans Lucas / AFP

Tárgyalásokat folytat Orbán Viktor magyar miniszterelnök egy új európai parlamenti frakció létrehozásáról Andrzej Babiš korábbi cseh hormányfő és Robert Fico szlovák miniszterelnök pártjával – írta meg a Népszava több, egymástól független saját forrására hivatkozva.

A Fidesz, a liberálisokat elhagyó cseh ANO és a szocialistáktól kitessékelt szlovák Smer egy döntően közép- és kelet-európai képviselőkből álló, a politikai fősodorral szemben álló tömböt kíván létrehozni a visegrádi országok bázisán – tette hozzá a lap.

Informátoruk állítására hivatkozva azt írták, hogy az új frakció ötlete Orbán Viktortól származik.

A tömörülésbe várják a Jarosław Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot is, amely az euroszkeptikus Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakcióját erősíti. A magyar kormánypárt, a Fidesz is ide igyekezett volna, csak éppen Orbán valamikor legfontosabbnak tartott szövetségese, az ECR pártcsalád elnöke, Giorgia Meloni olasz miniszterelnök elutasította a közeledését.

A lap szerint a reménybeli alapítók az új frakcióba várják Janez Jansa Szlovén Demokrata Pártját is, ám e párt képviselői jelenleg a jobbközép Európai Néppártban, vagyis az EP legnagyobb pártcsoportjában ülnek, ahová Magyar Péter Tisza Pártja is készül.

A lap egyik forrása azt mondta, hogy az Identitás és Demokrácia (ID) frakció és a lengyel PiS szeretné elérni, hogy július 4. helyett július 8., vagyis a francia nemzetgyűlési választások másnapja legyen a frakciók megalakításának nem hivatalos határideje. Az eredmény ugyan nem befolyásolja az EP létszámát, de megváltoztathatja a politikai csaták lendületét a képviselő-testületben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik