Belföld

Novák Előd magyar háborús bűnösöket keres

Varja Jennifer / 24..hu
Varja Jennifer / 24..hu
A Mi Hazánk alelnöke az izraeli hadseregben szolgálókat büntetné.

Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke és parlamenti képviselője arról kérdezte Tuzson Bence igazságügyi minisztert, hogy indult-e háborús bűncselekmény miatt magyarországi eljárás az izraeli hadseregben szolgáló magyarok ellen. A Mi Hazánk alelnöke idézte a Btk.-t, amelyben háborús bűncselekményekként ez szerepel:

„146. § (1) Aki a Magyarország területén idegen fegyveres szervezetbe – szövetséges fegyveres erőn kívül – katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toboroz, vagy ilyen szolgálatra vállalkozókat közvetít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Az (1) bekezdés szerint büntetendő az a magyar állampolgár, aki – szövetséges fegyveres erőn kívül – nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt.”

A fentiek alapján Novák Előd arra várt választ:

  • Hány magyarországi büntetőeljárás indult magyar állampolgárokkal szemben a gázai népirtásért is felelős Izrael fegyveres erejébe való belépés, erre ajánlkozás vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen való részvétel miatt?
  • Ha nem indult, miért nem?
  • Mi a helyzet a kettős állampolgárokkal kapcsolatban?

Répássy Róbert államtitkár nem minősítette a kérdést, csak szűkszavúan annyit válaszolt, hogy a Novák Előd által állított bűncsekemény ügyében a Büntető Törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvény 3.§ (3) bekezdése értelmében a büntetőeljárás megindítását a legfőbb ügyész rendelheti el.

Novák Előd nem adta fel, azonnal Polt Péterhez fordult, a legfőbb ügyésznek is feltette ugyanazt a kérdést.

A Mi Hazánk korábban az izraeli-palesztin konfliktus kapcsán a terrorizmus minden formáját elutasította, mélyen elítélte a fegyvertelen civilek lemészárlását mindkét fél részéről, fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy minden megtámadottnak joga van az önvédelemhez. A párt Izrael és Palesztina esetében az ENSZ által is szorgalmazott kétállami megoldást támogatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik