Belföld

A Párbeszéd társelnöke szerint Gyurcsány Ferenc nélkül kell elindulnia az újraszerveződő, progresszív ellenzéknek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Barabás Richárd, a Párbeszéd társelnöke volt a Telex élőműsorának vendége, aki pártja tisztújító ülésén újabb két éves felhatalmazást kapott a tagságtól a közösség vezetésére. Az újbudai alpolgármester elmondta: azzal a céllal vállalta a felkérést, hogy a Párbeszéd erőforrásait egy progresszív szövetségi párt létrehozására használják fel. Barabás azt szeretné elérni, hogy a most szövetségben indult három párt (DK-MSZP-P), akár más ellenzéki pártokkal kiegészülve, 2026-ra egy párttá olvadjon össze. Mint mondta, a Párbeszéd a jövőben erre a projektre szeretne koncentrálni.

Elmondása szerint ez szakmai koncepció és kényszerűség is egyben, hiszen az idei EP-választáson a 2022-ben szövetségben közösen induló hat ellenzéki párt együtt sem szerzett 15 százalékot, a DK-központú zöld-baloldali lista pedig csak 8 százalékot ért el.

A hiteles arcok zenekarban lenne érdemes gondolkodni

– mondta Barabás arra a kérdésre, hogy kik alkotnák az új egységpártot, majd rátért arra, hogy ki az, akit nem látna szívesen az új formációban.

A legnagyobb empátiával mondom, hogy ebben a progresszív újraszerveződésben Gyurcsány Ferencnek nem lehet szerepe

– mondta a Párbeszéd társelnöke, aki nem hisz a gyurcsányozásban, de azt szerinte pragmatikusan el kell fogadni, hogy a Fidesz által gerjesztett démonizálást a DK elnökének személye körül nem lehetett leküzdeni. „A hiteles arcok-féle megújuláshoz Gyurcsány Ferenc nem tud érdemben hozzájárulni” – hangsúlyozta Barabás, aki ezt a véleményét a vasárnapi tisztújító kongresszus előtt is elmondta, és mivel ezután kapta meg a felhatalmazását, úgy tekinti, hogy a Gyurcsány-mentes politikai erő létrehozásának gondolatával a teljes politikai közössége egyetért. Barabás az új párt létrehozásáról eddig csak privát beszélgetéseket folytatott, mivel néhány szervezetben jelenleg teljes tisztújítás zajlik.

Nem két hét alatt születik meg egy ilyen progresszív demokrata erő, és nagyon sok ember részvételére lesz szükség hozzá

– mondta Barabás, aki szerint az új erő létrehozása már egy folyamatban levő történet, hiszen az elmúlt 14 évben nagyon hasonló gondolati rendszerek mentén szerveződtek új pártok, az LMP-től a Párbeszéden át a Momentumig, de folyton azzal a dilemmával találták szembe magukat, hogy a választások előtt össze kell fogniuk a már létező erőkkel. Barabás úgy látja, hogy az elmúlt években a DK próbált egy hegemón pozíciót kiépíteni, de ennek a kísérletnek vége: a Gyurcsány-párt szerinte nem lesz alkalmas arra, hogy vezető pozíciót töltsön be a progresszív ellenzéki oldalon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik