Belföld

Nemzeti Anyatejbankot akar a kormány

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Határozatot hozott az anyatejgyűjtő állomások országos kiterjesztéséről.

Az Orbán-kormány

elkötelezett a gyermekközpontú és családbarát értékrend mellett, ennek megfelelően támogatja, hogy minden rászoruló kora- és újszülött, valamint csecsemő egyenlő eséllyel hozzáférjen a megfelelő táplálásához szükséges donor anyatejhez.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint ezért Pintér Sándor belügyminiszternek október végéig részletes jogi, finanszírozási javaslatot kell készítenie – a családokért is felelős
kulturális miniszter bevonásával – az anyatejgyűjtő állomásokról. A Varga Mihály pénzügyminiszterrel történő előzetes egyeztetés alapján – 2025. március 31-ig kell kidolgozniuk az anyatejgyűjtő állomások országos rendszerének koncepcióját, felülvizsgálniuk az infrastruktúra kiépítésének, megújításának lehetőségét. 2025. december 31-ig kell intézkedniük a szoptatás népszerűsítéséről, a donor anyatej leadásának ösztönzéséről.

Az Orbán Viktor kormányfő által jegyzett határozat 2026. december 31-ig ad időt a két miniszternek, hogy

gondoskodjanak a Nemzeti Anyatejbank keretén belül egy egységes nyilvántartó informatikai rendszer terveinek kialakításáról.

Jelenleg 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért. Pintér Sándor belügyminiszter már társadalmi egyeztetésre bocsátotta rendelettervezetét, amelynek lényege, hogy ezt az összeget a többlettejjel rendelkező, azt leadni kívánó édesanyák elismerése és ösztönzése érdekében januártól 5400 forintra emelnék.

Frissítünk!

Önállósult is az anyatejbiznisz

Néhány hónapja az rtl.hu írt arról, hogy évről évre csökken az anyatejet leadó kismamák száma. Míg 11 éve 86 ezer litert adtak le, 2023-ban már csak 16 ezret a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai szerint. Tavaly összesen 43,3 millió forintot fizettek ki a kismamáknak, 11 éve még csaknem 161 millió forintot. Vannak országrészek, ahol be sem tudják gyűjteni az anyatejet, mert nincs erre alkalmas állomás, de több oka is lehet, miért csökken folyamatosan a tejet leadók száma. Sok a tévhit a vizsgálatokról, hiányzik a szolidaritás.

 

Közben kialakult az anyatej feketepiaca. Facebook-csoportokban árulják a vevőknek, noha a kismamák az államtól ingyen kapnák a csecsemők nyolc hónappos koráig. Ugyanakkor sok testépítő is keresi azóta az anyatejet, hogy elterjedt körükben pár éve az, ez a legjobb fehérjeforrás.

 

Az anyatej társadalombiztosítási támogatással akkor vehető igénybe, ha azt orvos vényen elrendeli. Az anyatejgyűjtő állomások mellett anyatejet adományozótól közvetlenül is igénybe lehet venni. A jelenlegi szabályok szerint adományozott anyatej mennyisége nem haladhatja meg a napi 800 ml-t.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára, Hornung Ágnes jelezte, a kormány szeretné, ha az anyatej megfelelő mennyiségben, mindig, mindenhol elérhető legyen, különösen a koraszülött ellátást biztosító kórházakban. Magyarországon ingyen kaphat donor anyatejet minden legfeljebb 8 hónapos csecsemő, akinek a házi gyermekorvos vagy gyermekgyógyász szakorvos anyatejet rendel.

Kapcsolódó
Pintér Sándor jelentősen emelné az anyatej árát
Jelenleg 3500 forintot fizet az állam egy liter anyatejért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik