Belföld europoli

Orbán Rómában: Nem tudjuk támogatni az EU-s csúcspozíciók elosztásáról szóló pártmegállapodást

Tiziana FABI / AF
Tiziana FABI / AF

Az ukrajnai konfliktusról és Magyarország uniós elnökségi programjáról is szó volt Giorgia Meloni olasz és Orbán Viktor magyar miniszterelnök római találkozóján – derült ki a közös sajtótájékoztatójukon. Az olasz állami ANSA hírügynökség szerint Meloni úgy fogalmazott:

Megtárgyaltuk az ukrajnai konfliktust, és álláspontjaink nem mindig egyformák, de nagyra értékelem a magyar álláspontot az EU-ban és a NATO-ban, amely lehetővé teszi a szövetségesek számára, hogy fontos döntéseket hozzanak akkor is, ha nem értenek egyet.

Meloni hozzátette, Orbánnal újra rögzítették, hogy mindketten támogatják Ukrajna függetlenségét és szuverenitását.

Szintén az olasz hírügynökség szerint Orbán a sajtótájékoztatón ezek után azt mondta:

Az eredeti EU-projekt nem ez volt, hanem az, hogy mindenkit bevonnak, kicsiket és nagyokat egyaránt. A jelenlegi nem járható út.

A miniszterelnök ezután közölte: nem tudja támogatni az EU-s csúpozíciók elosztásáról szóló „pártmegállapodást”.

Az MTI tudósítása szerint a közös sajtótájékoztatóján Orbán a magyar soros EU-elnökséggel kapcsolatban közölte: Magyarország le akar tenni az asztalra egy nagy tervet, az európai versenyképességi paktumot, mert meggyőződése szerint Európa legnagyobb problémája jelen pillanatban a versenyképesség hanyatlása. A miniszterelenök közölte, ha nem kötnek európai versenyképességi paktumot, akkor munkahelyek százezreit veszíthetik el a következő évtizedben.

Orbán az MTI szerint bejelentette továbbá, hogy lesz szlovén gázvezetékszakasz, így Olaszország és Magyarország összeköttetése megvalósul.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik