Belföld

Vihar és jégeső jön, de így is meleg lesz szombaton

Axel Seidemann/picture alliance via Getty Images
Axel Seidemann/picture alliance via Getty Images

Június 22-én szombaton általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Többfelé várható zápor, zivatar, majd délután a csapadéktevékenység súlypontja az ország keleti felére húzódik át, írja a Kiderül.

Arrafelé több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek.

A szél északira, északnyugatira fordul, helyenként megerősödik. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Az Időkép szerint keleten 3-5 centis jégszemek hullhatnak, valamint 90 kilométer/óránál erősebb kifutószél és felhőszakadás társulhat a zivatarokhoz.

Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Késő estére 19 és 25 fok közé hűl le a levegő.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a zivatarok kialakulása miatt elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki a HungaroMet. Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat. A riasztás az ország egész területére kiterjed.

Kapcsolódó
Mutatjuk, mikor enyhül a forróság
Szombaton egy hidegfront nyomán meleg és nagyon meleg területekre szakad az ország.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik