Belföld

Végiglopta a fél fővárost egy kamaszokból álló 15 fős banda: 44 üzletbe törtek be, több tucat boltból loptak, raboltak

Végiglopta a fél fővárost egy kamaszokból álló 15 fős banda. Büfék, éttermek, trafikok tucatjaiba törtek be, de egyes tagjaik raboltak is. A BRFK közleménye szerint több budapesti vendéglátóipari egységbe törtek be tavaly nyáron, és pénzt, elektronikai eszközöket, néhol élelmiszert és innivalót vittek el.

A bűncselekményekkel okozott kár az esetenként néhány ezertől a több százezer forintig terjedt. De olyan is előfordult, hogy az elkövetők üres kézzel távoztak, mert megzavarták őket. A nyomozás során kiderült, hogy az elkövetők egy kamaszokból álló banda tagjai, s egy-egy betörésben pedig általában 2-4 fő vett részt. Az elkövetői kört idén januárra térképezték fel a II. kerületi nyomozók.

Tizenöt kamasz, köztük öt lány került a rendőrök látókörébe. A fiatalok valamennyien 18 év alattiak voltak, néhányuk még csak idén töltötte be 14. életévét. A nyomozás arra is fényt derített, hogy a 44 betörésen túl a banda tagjai tucatnyi bolti lopást is elkövettek: édességeket, italokat, parfümöket tulajdonítottak el ruhájukba rejtve, de volt, hogy autót törtek fel, az utcán kapták ki egy járókelő kezéből a telefonját, vagy egy szék támlájára letett táskával próbáltak elfutni. Az egyik ilyen lopás rablássá fajult, amikor az áldozat a telefonja után futott, mire az egyik elkövető elgáncsolta, a férfi pedig elesve súlyosan megsérült.

– közölte a BRFK.

A banda tagja közül hét főt vettek őrizetbe, őket a bíróság letartóztatta, illetve bűnügyi felügyeletbe tette bűnismétlés veszélye miatt. Az egyik épp csak 14 éves fiú a bűnügyi felügyeletből is megszökött, őt a Miskolcra tartó vonaton fogták el, emiatt fogolyszökés miatt is eljárás indult ellene.

Az összesen 70 bűncselekmény miatt indult eljárások közül 13 esetben megszüntető határozatot kellett hozni, mert az elkövetők akkor még nem töltötték be 14. életévüket. A rendőrség lezárta a nyomozást, így már az ügyészségen van az ügy.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik