Belföld

Horn Gábor: A választás előtt már elbukott a Gyurcsány-projekt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Szerinte a DK-elnök lemondása nagy kérdés lenne a Fidesznek is, hiszen új ellenséget kellene kreálni.

„Nagyon nehéz talpra állni, mikor az ember ekkorát bukik” – mondta az ATV Híradónak Horn Gábor. A Republikon Intézet kuratóriumi elnöke úgy látja. egy egységes, új baloldali alternatíva nem működne Gyurcsány Ferenccel, az újraszerveződéshez új emberekre van szükség. Horn Gábor szerint a választási vereségben nagy szerepe volt a Tisza Párt elszívó erejének.

Nagy bukásokat meg lehet úszni, de következményekkel kell, hogy járjon – tette hozzá a politikai elemzéssel foglalkozó egykori SZDSZ-es.

A választás előtt elbukott már a Gyurcsány-projekt.

Gyurcsány Ferenc esetleges lemondásáról azt mondta: a baloldal mellett az nagy kérdés lenne a Fidesznek is, hiszen rengeteget költött a Gyurcsány-karakter felépítésére, új ellenséget kellene kreálni.

Erdélyi Rezső Krisztián, a Nézőpont Intézet elemzője azt emelte ki, hogy a Demokratikus Koalíció Gyurcsány Ferenc nélkül értelmezhetetlen, a „magszavazók” elnöke miatt voksolnak a pártra. Szerinte a DK sorsa nem is egészen a saját kezében van.

Ők mindent meg fognak tenni azért, hogy visszakapaszkodjanak és újra megerősödjenek.

Az ugyanakkor, hogy tudnak-e erősödni vagy nem, az nagyban függ attól, hogy a következő időszakban, a 2026-os parlamenti választásokig miként alakul Magyar Péter Tisza Pártjának a megítélése.

A Telex választási műsorában is téma volt Gyurcsány Ferenc. Molnár Zsolt, az MSZP képviselője, pártigazgatója azt mondta, a DK elképzelhetetlen Gyurcsány Ferenc nélkül, neki nem lemondania kéne, hanem újragondolnia az irányt. Újra kell értelmezni, hogy „az európai egyesült államokkal, és ezzel a polgári, nagyvárosias rétegre” célozva kell-e továbbmenni. Azt mondta, Gyurcsány személyében nem gátja a kormányváltásnak, amit bizonyít, hogy sokan nyertek olyanok is, akiket a Fidesz százmilliókból próbált összegyurcsányozni.

Ő is kitért Magyar Péterre. Szerinte 2026-ban nem lehet jobbközépről Orbán Viktort leváltani, amikor konkrét ellenajánlatot kell tenni, csak baloldali alternatívával lehet megbuktatni a Fideszt. 15 párt a Fidesz ellen nem fog győzni, de egy sem. Molnár Zsolt  szerint Márki-Zay Péter ötlete, hogy csak egy párt induljon a Fidesz ellen, csak akkor legitim, ha a Tiszán kívül mindenkit parlamenti küszöb alá mérnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik