Belföld

Balog Zoltán miniszterként 36-szor utazott külföldre Novák Katalin társaságában

MTI
MTI

A Válaszonline elemzést tett közzé Balog Zoltán és Novák Katalin éveket átívelő közös időszakának hivatalos útjairól, hogy azokon keresztül mutassa be, mi vezethetett az elmúlt évek legnagyobb közéleti botrányához, a kegyelmi ügyhöz.

Mint írták, alighanem Hadházy Ákos figyelt fel először a nyilvánosságban arra, hogy Balog Zoltán püspök – akkor még a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke – az államfői küldöttség tagjaként kísérte el Novák Katalint egy 16 napos ausztráliai és pápuai útra, ahol egyebek mellett egy magyar misszionáriusnőre emlékeztek, illetve harangot avattak. Hadházy azzal a megjegyzéssel fokozta a hangulatot, hogy „az elnök asszony férjét nem látom a képeken, ő biztosan a gyerekekre vigyáz (…), Balog püspök amúgy nem először ugrik be a helyére”.

Mint írták, annyi biztos, hogy Novák Katalin államfő már 2022-ben is elvitte hivatalos útjaira a tanácsadójaként is funkcionáló református egyházi vezetőt – először négy napra Erdélybe, majd hat napra Kanadába.

A lap szerint ősbizalom kellett a két politikus között ahhoz, hogy Balog indítványára Novák pápalátogatás ürügyén kegyelmet adjon K. Endrének, a bicskei gyerekotthon egykori helyettes vezetőjének, aki a pedofil igazgató ellen tett vallomásuk visszavonására kényszerítette az intézmény lakóit. Kettejük viszonyának alakulásához ad pluszt információkat az a korábbi időszakot felölelő adatsor, amelyet Mogyorósi András, a Károli Gáspár Református Egyetem korábbi dékánja kért az a kormánytól.

Az adatokból kiderült, hogy Balog Zoltán hatéves minisztersége idején 131 hivatalos külföldi úton vett részt, és összesen 410 napot, azaz egy esztendőnél hosszabb töltött távol hivatalától.

A 131 utazás közel 30 százalékánál (36 esetben) jelen volt Novák Katalin is.

Novák kabinetfőnökként, tehát 2012 és 2014 között 22 kiküldetésre ment el; ez azt jelenti, hogy Balog időarányosan 2,5-szer annyit utazott vele, mint a három év alatt 13-szor kiutazó következő kabinetfőnökével, Farkas Anikóval. A 2014 és 2018 között már államtitkárként működő Novák összesen 14-szer utazott Balog kíséretében – az Emmi összes többi államtitkára viszont hat év alatt 12-szer volt külföldön a miniszterrel.

Az utazások részleteiről a Válaszonline cikkében olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik