Belföld

Az állam újabb 2 milliárdot emelt le a fővárostól, miután 15 milliárdnyi szolidaritási hozzájárulást már beszolgáltattak

Adrián Zoltán / 24.hu
Tiszta vizet a pohárba! címmel tartott demonstrációt Karácsony Gergely a választások tisztaságáért az Alkotmány utcában 2024. június 14-én.
Adrián Zoltán / 24.hu
Tiszta vizet a pohárba! címmel tartott demonstrációt Karácsony Gergely a választások tisztaságáért az Alkotmány utcában 2024. június 14-én.

„Döntött az ítélőtábla, a főpolgármester nem mentesül az adófizetés alól” – írta Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebook-oldalán kedden. Eszerint a Fővárosi Ítélőtábla elutasította a főpolgármester újabb azonnali jogvédelmi kérelmét, így az államkincstár 2 milliárd forintot inkasszált a főváros számlájáról. Varga szerint ezzel már több mint 30 milliárd forint be nem fizetett adót kellett behajtani az önkormányzattól.

A fővárosi önkormányzat idén már 15 milliárd forintot befizetett szolidaritási hozzájárulás jogcímen az államkasszába annak ellenére, hogy folyamatban van az ügyben indított perük – mondta el Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes a Népszavának.A pénzügyminiszter posztja előtt megjelent cikkben Kiss azt mondta, hogy Budapestnek januárban és februárban az azonnali jogvédelem miatt nem kellett befizetnie a szolidaritási hozzájárulás adót, de márciusban, áprilisban, májusban már igen – pontosabban ezeket is inkasszózta az állam – és júniusban is fizetniük kell. A városvezetés bízott abban, hogy a júliusi fizetési határidőig számukra kedvező ítélet születik az ügyben – tette hozzá a politikus.

A főváros egy évvel ezelőtt indított közigazgatási pert a Magyar Államkincstár ellen, ugyanis a kormány döntése értelmében tavaly 54 milliárd forintot, a Tarlós-éra óta 12-szeresére emelt szolidaritási hozzájárulást akartak elvonni az önkormányzattól. Ezt a városvezetés aránytalanul soknak tartotta, szerintük a közszolgáltatások fenntartását veszélybe sodorja, ezért megtagadták a befizetését.

2024-re már 75,5 milliárd forintra nőtt ennek a tételnek az előirányzata. Voltak olyan hónapok, amikorra a főváros jogvédelmet kapott, de aztán a Magyar Államkincstár többször is inkasszózhatott – teszi hozzá a hvg.hu.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint egész Magyarország ellen van az a költségvetési politika, amit a kormány az önkormányzatok rovására folytat. A fővárosi önkormányzat a bírósági kérvényében azzal érvelt, hogy a költségvetési törvény szembe megy az alaptörvénnyel és a nemzetközi szabályozással is, miszerint az önkormányzatok saját bevételeit és vagyonát nem vonhatja el az állam.

A bíróság a főváros beadványát tavaly első fokon egy hónap alatt, tárgyalás nélkül elutasította, de Budapest másodfokra vitte az ügyet. A Fővárosi Ítélőtábla szeptemberben a per lefolytatására utasította a Fővárosi Törvényszéket, a per tartalmára jogvédelmet adott a fővárosnak, és a törvényszék végül az Alkotmánybíróságnak beadott, egyedi normakontrollt kérő beadványában azt írta, hogy a főváros által csatolt beszámolók és egyéb adatok alapján megállapítható a szolidaritási hozzájárulás kapcsán

az állami konfiskáló, elkobzó jelleg.

A Törvényszék a március 25-én beadott dokumentumban azt kérte, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg, a felperest terhelő szolidaritási hozzájárulás elkobzó jellegű, aránytalan, és így nemzetközi szerződésbe ütközik, azt meg kell semmisíteni, illetve rendeljen el egyedi alkalmazási tilalmat a főváros esetében. Az Alkotmánybíróságnak 90 napja van a döntésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik