Belföld

Mocskos rágalomhadjárat és patológiás önbizalom – így vesztette el az ellenzék Miskolcot

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Az elbukott ellenzéki polgármesterjelöltek úgy érzik, ők mindent megtettek, a felelősség a másikat terheli.

Kevés településen bukott akkorát ellenzék az önkormányzati választáson, mint Miskolcon. Ehhez persze az is kellett, hogy öt éve magasra helyezték a lécet: akkor a miskolci Földes Ferenc Gimnázium igazgatója, Veres Pál 9 ezer szavazattal győzte le Alakszai Zoltán fideszes jegyzőt, a különbség 15 százalékpont volt kettejük között. Az ellenzéki-civil összefogás jelöltjei tizenkilenc körzetből tizennégyben nyertek, köztük olyanokban, melyeket régóta a Fidesz dominált.

A 2022-es országgyűlési választáson aztán mindkét egyéni körzetet elhozták a fideszesek, időközben pedig Veres mögött megbomlott az összefogás, be is jelentette, hogy nem indul újra a polgármesteri posztért. Így 2024-ben a kormánypártok egy magát civilnek mondó helyi rádiós mögé sorakozva visszafoglalták a várost. Tóth-Szántai József  látszólag nagyot nyert, hiszen a szavazatok 40 százalékát szerezte meg, de valójában

kétezerrel kevesebb szavazatot kapott, mint az előző, nagyot bukó fideszes jelölt.

Ám ez is majdnem 20 százalékpontos előnyre volt elég a második legtöbb voksot szerző jelölt előtt, mert a Veresre 2019-ben leadott 35 ezer szavazat több ellenzéki jelölt között oszlott meg.

Adrián Zoltán / 24.hu
  • A legtöbbet a DK, az MSZP, a Párbeszéd és az LMP jelöltje, Barkai László gyermekorvos szakította belőle, 13 591 szavazatot kapott (22,12 százalék).
  • Közel azonos számú voksot kapott a Momentum, a Jobbik és az anno Verest is indító Függetlenek A Szinva Városáért Egyesület jelöltje, Varga Andrea Klára alpolgármester és a Jakab Péter-féle Nép Pártjánt képviselő Lehoczki-Spider László, a miskolci Spider Mentőcsoport vezetője, a néhai Mancs kutya gazdája. Előbbi a vártnál kevesebb szavazatot kapott (8321, 13,54 százalék), az utóbbi a várakozáson felül szerepelt (7554, 12,30 százalék).
  • A Mi Hazánk színeiben induló Pakusza Zoltánra 4 277-en szavaztak (6,96 százalék).
  • A maradék négy százalék két független jelölt, Dohány András vállalkozó és Fintor Zsolt duguláselhárító szakember között oszlott meg.

A Fidesz az egyéni választókörzeteket is dominálta: 18-ból 15-öt elvitt. A maradék háromból kettőben a DK vezette szövetség jelöltjei győztek (Fodor Zoltán és Bartha György is ciklusok óta képviselő), egyben pedig fölényesen nyert Pakusza. Ugyanakkor ha összeadjuk a 2019-ben győztes csapat jelöltjeire érkezett szavazatokat, akkor a mostani, két egyéniben elért győzelem mellett további 9 körzetben szerezhették volna meg a többséget – vagyis a testületi többséget koordinált indulással vélhetően meg tudták volna őrizni.

Varga Andrea Klára a 24.hu-nak elmondta, a választási eredmények értékelése még hátravan számukra, de nem tett volna másképpen a végeredmény ismeretében sem. Személyes benyomásként említette, hogy

Miskolcon megtörtént az, amit az elmúlt négy és fél évben a Velünk a Város frakció (a várost kormányzó pártok képviselőcsoportja – a szerk.) és a polgármester úr közös munkája megalapozott.

Elmondta azt is, hogy a választópolgárok érzékelték, a vezető és a csapat nincs szinkronban, márpedig „jó vezető nélkül nincs jó csapat, és jó csapat nélkül nincs jó vezető.” Varga szerint a kialakult helyzetben mindannyiuknak van felelőssége.

Adrián Zoltán / 24.hu Varga Andrea Klára

Ahogy azt a választás előtt megjelent miskolci riportunkban kifejtettük, Veres Pál és a DK viszonya annyira elmérgesedett, hogy a végére a gyurcsányista képviselők a város költségvetésének az elfogadását is blokkolták, azt csak Pakusza (Mi Hazánk) szavazatával sikerült megszavazni. Veres városvezetőként konszenzusépítő szerepet vitt: rendszeresen tett gesztusokat a kormányoldalnak, amivel magára haragította a DK-t. Gyurcsány Ferenc pártja már tavaly ősszel bejelentette, hogy ellenjelöltet indít vele szemben, de miután áprilisban Veres váratlanul visszalépett, a DK is levette a tábláról az addigi polgármesterjelöltjét, Hegedüs Andrea országgyűlési képviselőt.

A választási eredményekből egyértelműen kiderült, hogy nem lett több fideszes a városban, viszont a kormánypárti szavazók tudták, hogy milyen irányba kell voksolniuk. Mindez visszalépésekkel legalább részben kezelhető lett volna: Varga arra a felvetésre, hogy neki személyesen van-e felelőssége abban, hogy végül nem történt koordinált indulás, azt mondta, a személyes felelősségét akkor lehetne felvetni, ha korrekt ajánlatot kapnak a másik féltől. Ilyet – elmondása szerint – az őt támogató három szervezet egyike sem kapott. „Nem voltak hivatalos szervezeti megkeresések, hanem a politikai mutyik bevett módszereivel, hátsó utakon, mindenféle mendemondákra alapozva kellett volna nekünk döntéseket hozni úgy, hogy közben nem láttuk, hogy a politikai partner egyáltalán miben gondolkodik” – magyarázta Varga Andrea, hozzátéve: „három év gyalázkodás”, és a kampányban látott „mocskos rágalomhadjárat” után nehezen veszi a szájára a partner szót.

Barkai László lapunknak azt hangsúlyozta, hogy Miskolcon az ellenzéki erők több szavazatot kaptak, mint a Fidesz, de hiába szorgalmazta, nem lett összefogás. Elmondása szerint Varga Andreának és Lehoczki Lászlónak is több ajánlatot tett, de ők elzárkóztak, ami Barkai szerint utólag óriási tévedésnek bizonyult. „A választások előtt mértékadó közvélemény-kutatási eredményeket mutattunk be nekik, melyekből a napnál világosabban kiderült, hogy nincs esélyük, és hogy a rájuk leadott szavazatok gyakorlatilag a Fideszt erősítik. Többször voltak egyeztetések, és amikor már megállapodtunk volna Varga Andreáékkal, akkor mindig előálltak egy újabb kéréssel” – magyarázta Barkai, hangsúlyozva, hogy Varga Andrea nem mond igazat, amikor arról beszél, hogy nem kapott korrekt ajánlatot, hiszen alpolgármesteri posztot kínált neki. Eközben Lehoczkiék nem is válaszoltak a megkereséseikre – tette hozzá.

Én magam tárgyaltam a Momentummal és a Jobbikkal is. A Momentum mostani alpolgármestere (Szopkó Tibor – a szerk.) azt kérte tőlem, hogy még az alpolgármesteri szobáját is szeretné megtartani. És ezek után másnap kijelenti, hogy nem fognak össze velünk

– mesélte Barkai. Szerinte ők komoly ajánlatokat tettek le az asztalra egyéni képviselői szinten is, ám ezekre komolytalan válaszok érkeztek. „Végső soron a polgármester-választás eredménye egyértelműen megmutatta, hogy nekik kellett volna mögöttünk felsorakozni” – mondta Barkai, aki szerint Varga és Lehoczki részéről „patológiás önbizalmat sugároz”, hogy azt gondolták, egyedül fognak nyerni, és olyan, mintha arra készültek volna, hogy indirekt módon a Fideszt hozzák helyzetbe.

A vereség egyértelműen Varga Andrea és kisebb részt Lehoczki László felelőssége

– jelentette ki Barkai.

Adrián Zoltán / 24.hu Barkai László

Végtelen sok csúsztatás, félremagyarázás és rendkívül rossz szájízű kampány van mögöttünk. A pénz győzedelmeskedett a jó szándékú tenni akarás felett, a gyűlöletpolitika pedig eredményesebb volt, mint a tisztesség útját járó civil és nem pártpolitikai érdekeket képviselő szövetség

– fogalmazott Varga Andrea, aki szerint a DK a város helyett a saját pártpolitikai érdekeiért dolgozott az elmúlt négy és fél évben, sőt meggyőződése szerint azelőtt is. „Lehet, hogy nekünk lehetett volna kezdeményezni együttműködéseket, de arról a pártról, amelyik azt gondolja, hogy a kampányban minden megengedett, nagyon nehéz elképzelni, hogy a jövőben másképp működne. Erkölcsi, etikai és értékrendbeli különbözőségek voltak közöttünk” – mondta a DK-ról.

Barkai szerint Veres Pál polgármesteri teljesítménye is visszaköszön az eredményein: nem megfelelő munkatársakat gyűjtött maga köré, a megállapodásait nem tartotta be. Sőt,

Barkai szerint a hivatalban levő városvezető a Fidesznek kampányolt.

„Fölhívtam Veres Pált, hogyha Tóth-Szántai Józseffel készít kampányfotót a Facebookra, akkor csináljon velem is, ám ő ettől elzárkózott. Tehát azt az ígéretét, hogy nem fog kampányolni egyik polgármesterjelölt mellett sem, nem tartotta be”– vélekedett Barkai, hozzátéve: a szóbeszéd úgy tartja, hogy a Fidesz Varga, Lehoczki, sőt Dohány András kampányát is megtolta pénzzel. Ez szerinte abból látszott, hogy hirtelen elárasztották a plakátjaik a várost.

Barkai a vereség okaként említi továbbá, hogy mivel nem volt összefogás, a saját szavazóik is elkedvetlenedtek, és inkább otthon maradtak.

Adrián Zoltán / 24.hu

Varga a miskolci ellenzék jövője kapcsán elmondta: ahhoz hogy ne az egyik vagy a másik politikai tábor kiszolgáltatottja legyen a város, meg kell erősödnie a helyi civil erőknek. El kell kezdeni a hálózatosodást, a közös gondolkodást, a közös vízió kialakítását, mondta az alpolgármester, aki ezen szeretne dolgozni a jövőben. Arra a kérdésre, hogy ebben a Miskolcon az EP-választáson 34 százalékos eredményével komoly erőt mutató, a DK-val szintén antagonisztikus harcot vívó Tisza Párt segítségére számít-e, Varga azt mondta, nincs itt az ideje ilyesmiről beszélni, hiszen a Tisza ezt a támogatottsági szintet nem a helyi politikának köszönhetően érte el. Ha elvégzik területi szinten az apró munkát, és beágyazottá válnak, akkor Varga a Tiszával is hajlandó egyeztetni.

Varga arra egyelőre nem tudott válaszolni, hogy beül-e a közgyűlésbe. Barkai viszont kijelentette, hogy nem lesz önkormányzati képviselő: az egyetemi oktató-kutató, valamint a betegellátó tevékenységét folytatja, de a közéletben továbbra is részt kíván venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik