Belföld

A tankerület javára döntött a bíróság a kirúgott karinthys tanárok ügyében

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Elsőfokon elvesztették a perüket azok a pedagógusok, akik a Külső-Pesti Tankerület ellen nyújtottak be keresetet, amiért elbocsátották őket a budapesti Karinthy Gimnáziumból.

Beszámolójában a Telex emlékezetet, hogy a hat tanárt, Horváth Brigittát, Nemes Máriát, Velényi Dórát, Ősi Juditot, Rábai Jánost és Pfeiffer Norbertet azért küldték el a gimnáziumból, mert több alkalommal is részt vettek polgári engedetlenségben. A Fővárosi Törvényszék mostani indoklása szerint a tanárok súlyos jogsértést követtek el a munkabeszüntetésükkel, így számolniuk kellett a jogkövetkezményekkel.

A bíró szerint nem lehetett bizonyítani, hogy a tankerületvezető azért bocsátotta el a tanárokat, mert a véleménynyilvánításukat akarta megtorolni.

Az indoklás szerint ezt az is bizonyítja, hogy nem azokat érte megtorlás, akik hangosabb kiállást tanúsítottak, inkább az elmulasztott órák száma határozta meg, kit rúgtak ki. „Az ítélet a rendelkező részét tekintve fekete-fehér, de ez nem jelenti azt, hogy a valóság és a mögötte álló események is ilyen fekete-fehérek lennének” – áll a szövegben.

A pert egyébként a tanárok indították a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése és az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt, mert szerintük a kirúgásuk aránytalan és eltúlzott volt. A mostani ítélet nem jogerős, 15 nap áll rendelkezésre fellebbezni. A tanárok ezzel élni is fognak. Az ítélethirdetésen a tankerületvezető személyesen nem vett részt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik