Belföld

Az államtitkár szerint hiba volt a szegedi gyermeksebészet leállítása

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Takács Péter szerint a poblémát a professzorok közti viták okozták.

Az egészségügyért felelős államtitkára a Népszavának azt mondta: május elején értesült arról, hogy a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ellátási területén április közepétől nem volt gyermektraumatológiai, illetve sebészeti ellátás. Akkor az orvosi kamara alelnöke írt neki. Takács Péter azonnali tájékoztatást kért. Számára az derült ki, hogy egy komoly ellátásszervezési hiba áll a háttérben. Nem értette,

hogyan tehette meg szegedi egyetem a gyermekklinika műtőjének kiesése miatt azt, hogy lemondja a gyermeksebészetet, meg a gyerektrauma-ellátást az egész régióra, miközben van másik, számos olyan műtője, ami megfelel az ÁNTSZ előírásoknak?

Fölhívta a Klinikai Központ elnökét, hogy hívja össze az érintett professzori kart, találjanak megoldást a problémára.

Oszt’ jó napot

Ugyanis a szegedi professzorok egymással való rendezetlen vitái nem veszélyeztethetik a régióhoz tartozó gyerekek ellátását. A központi műtő nem valamelyik professzor úré, hanem a szegedi egyetemé. Ha a szegedi egyetem úgy dönt, hogy a gyereksebészek ott operálnak, akkor ott operálnak, oszt’ jó napot. És mit ad Isten, néhány napon belül elő is állt a szegedi egyetem egy olyan konstrukcióval, ami a tisztifőorvosi hivatalnak is elfogadható, meg nekem is. Azóta pedig működik az új konstrukció magam is láttam azt a műtőt, amit használhatnak. Az teljesen rendben van.

Az államtitkár elmagyarázta, azért posztolta, hogy a Népszavában megjelentekkel ellentétben Szegeden és a régióban minden gyermek megkapta az azonnali szükséges ellátást, mert „azonnali ellátás” ellátásszervezési szakkifejezés. Azt jelenti, a kórházban meg kell történnie az életveszélyes, a tartós egészségkárosodással fenyegető sérülések ellátásának, stabilizálni kell a beteg állapotát.

Ez minden esetben megtörtént Szegeden is!

Utána a definitív – a problémát véglegesen megoldó – ellátás akár órákkal később, akár távolabb is megtörténhet.

Takács Péter szerint nem veszélyezteti a betegbiztonságot, hogy most a műtő a gyermeksebészettől 400 méterre, egy másik épületben van, ahol nem tudják tárolni, tisztítani a műszereket, ezért minden egyes beavatkozás előtt-után bevásárlókocsival hozzák-viszik a beavatkozásokhoz szükséges anyagokat.

Tájékozódik, felmér, megold

Amióta intézkedett, azóta a szegedi egyetemről „nem küldhetnek el senkit, a sürgős ellátásra szorulókat, aztán pláne nem.”

Az államtitkár megköszönte, hogy a MOK föltárta előtte a szegedi gyermeksebészeti ellátás problémáját, hiszen így azt  sikerült megoldani. Ugyanakkor azt nem vette jó szívvel, hogy

az elnök úr utána elszaladgált mindenhova, és azzal lett tele a sajtó, hogy nem történik semmi,

miközben az ő munkamódszere, hogyha kap egy szakmai partnertől egy jelzést, akkor tájékozódik, felméri a helyzetet,  megoldja a problémát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik