Belföld

Sérült volt a Melbourne-ből érkezett külképviseleti választási urna

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerda esti ülésén megállapította, hogy sérült volt a magyarországi európai parlamenti (EP-) és önkormányzati választások után Melbourne-ből érkezett külképviseleti urna.

A testület tagjai megtekintették az Alkotmány utcai központ egyik helyiségében őrzött dobozokat, és szúrópróbaszerű megvizsgálták azokat. Megnézték az urnákat és az urnazáró címkéket, és meggyőződtek arról, hogy azok egy kivételével sértetlenek, így nincs törvényi akadálya annak, hogy az urnában lévő voksokat összeszámlálják.

A bizottság megállapította, hogy a Melbourne-ből érkezett urna megsérült a repülőtéri átvizsgálás során, felszakadt az egyik urnazáró címke, és be lehetett nyúlni a dobozba. Így az abban lévő 53 szavazat érvénytelen.

A választás napján külföldön tartózkodó, magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok Magyarország nagykövetségein és konzulátusain szavazhattak; 99 ország 147 külképviseletén. A 147 külképviseletről mind a 166 urna érkezett szerda estig a Nemzeti Választási Irodához (NVI).

Nagy Attila, az NVI elnöke a bizottság ülésén elmondta: 21 458 választópolgár kérte felvételét a külképviseleti névjegyzékbe és 18 661-en el is mentek szavazni. Beszámolt arról is, hogy több választópolgárt akaratán kívül felvett a német társhatóság a német névjegyzékbe, így ők nem tudtak a magyar európai parlamenti (EP-) listákra szavazni. Hozzátette: felveszik a német társhatósággal a kapcsolatot a történtek tisztázása érdekében.

A külképviseleti urnákat az NVI munkatársai bontják fel, először ellenőrzik, hogy ezekben valóban annyi boríték van-e, ahányat a jegyzőkönyvben rögzítettek, majd egyesével felbontják a borítékokat és összeszámlálják a voksokat. A külképviseleti szavazás eredményéről a Nemzeti Választási Bizottság állítja ki a jegyzőkönyvet.

(MTI)

Eredmények
Önkormányzati választás
Részletes eredmények
Európai parlamenti választás
Részletes eredmények

Ajánlott videó

Olvasói sztorik