Belföld

Stefano Bottoni: Magyar Péter védettebb, mint a többi ellenzéki

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A történész szerint a Tisza Párt alelnöke és Orbán Viktor számára is élet-halál kérdése lesz a 2026-os győzelem.

Stefano Bottoni a HVG hetilapnak azt mondja, Orbán Viktor mesterterve Magyar Péter fellépésével elszállt, ő semmisítette meg a korábbi ellenzéket, nem a Fidesz.

A két 60 pluszos rivális, Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc pedig nyalogatja a sebeit.

A történész szerint a 2026-os győzelem élet-halál kérdése lesz Orbán Viktor és a Tisza Párt alelnöke számára is. A kormányfőt egy vereség után vélhetően már nem engednék visszatérni övéi, Magyar Péter parlamenti ellenzékként éppúgy eltűnne, mint elődei. Az idő nem Orbán Viktornak dolgozik,

a rendszer eróziója kétségtelen. Minden évben 60 ezerrel kevesebben vagyunk, épp az lesz a Fidesszel is, mint az MSZP-vel, hogy lassan elfogynak a támogatói, a fiatalok közül pedig nem sikerül híveket toborozni helyettük.

Stefano Bottoni szerint Magyar Péter nem hasonlítható Márki-Zay Péterhez, mert nem kívülről jött, hanem a magyar elitből, egészen más kapcsolati tőkével, helyismerettel, gondolkodással. Védettebb a többi ellenzékinél, mert a Fidesz köreiből érkezett, ismeri őket, jobban felkészült a támadásokra.

A történész úgy látja, a NER még elvegetálhat, ha például a túlélés reményében oligarchái nem indulnak meg – a ’89-eshez hasonló felemás rendszerváltás reményében – Magyar felé, aki a helyzetet hatalomtechnikailag kezelni tudná,

hiszen nem hiányzik belőle a fideszes huncutság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik