Belföld

Lezárják a gemenci erdőt a látogatók elől

Máthé Zoltán / 24.hu
Máthé Zoltán / 24.hu

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el a Gemenc Zrt., a tiltás szinte a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre – közölte a Gemenc Zrt. az MTI-vel csütörtökön.

A június 14-30. közötti időszakra vonatkozó erdőlátogatási tilalmat a közvetlen életveszély elhárítása érdekében rendelték el, ugyanis a Duna áradása miatt felázott az erdőtalaj és a fakidőlések kockázata jelentősen megnőtt, valamint a nyári gátak töve is felázott, ami miatt a hullámtéren belüli időszakosan ármentett területekre is betörhet.

A megjelölt időszakban csak a Duna fővédvonalán kívüli erdőterületek látogathatók. Az erdőlátogatási tilalom időszakában a területen történő mozgáshoz a Gemenc Zrt. engedélye szükséges. A tilalom az egyéni és csoportos vízitúrákra is vonatkozik – közölték.

A tájékoztatás szerint a Gemenc Zrt. pörbölyi Ökoturisztikai Központja és Keselyűs közötti, csaknem 18 kilométer hosszú árvízvédelmi töltésen kerékpárral és gyalogosan is lehetőség van a túrázásra. Nem lehet azonban túrázni az Alföldi Kéktúra Pörböly-bajai átkelés közötti szakaszán. Ezen kívül az ökoturisztikai központ mellett található vadmegfigyelő is látogatható.

Június 7-től szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán – emlékeztettek a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik