Belföld

Szijjártó: Nem tudjuk megakadályozni az ukrajnai koordinációjú NATO-missziót

Szijjártó Péter / Facebook
Szijjártó Péter / Facebook

A Karmelita Kolostorban találkoztak szerdán reggel Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és a magyar kormány képviselői, köztük Orbán Viktor miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Magyarország és a NATO-tagországok többsége egészen másként látja az ukrajnai háborút és a béke lehetőségét” – értékelte a találkozót Szijjártó a közösségi médiában. Azt írta: a NATO most „egy ukrajnai koordinációjú misszió” megindítására készül, amit a magyar kormány „veszélyesnek és feleslegesnek” tart.

Mivel azonban 31 NATO-tagállam ezt másként gondolja, ezt megakadályozni nem tudjuk

– értékelte a helyzetet a külügyminiszter. Szijjártó a legfontosabb célnak és feladatnak azt nevezte: a kormány kapjon garanciát arra, hogy

  • magyar katonáknak ne kelljen részt vennie a misszióban,
  • magyar területen „ne kerüljön sor semmilyen háborús történésre”,
  • valamint magyar közpénzt ne fordítsanak a misszió finanszírozására.

Az észak-atlanti katonai szövetség vezetőjének Budapesti látogatását úgy kommentálta: „a háborús eszkaláció veszélye súlyosabb, mint bármikor korábban”, és folyamatos küzdelemre kell számítani Magyarország biztonságának megőrzése érdekében, valamint azért, hogy hazánk ki tudjon maradni a háborúból. Szijjártó a vasárnapi választásokra utalva hozzátette: szerinte a kormány ehhez nagy megerősítést kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik