Belföld

Közel ugyanannyiba kerül már az albérlet Debrecenben és Budapesten

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Változott a helyzet a budapesti albérletpiacon májusban. Áprilishoz képest 1,4 százalékkal emelkedtek a budapesti bérleti díjak, szemben egy hónappal ezelőtti fél százalékos csökkenéssel. Az országos lakbérek növekedési üteme viszont lassult, májusban 0,7 százalékos már csak a havi drágulási ütem, derül ki az KSH-Ingatlan.com lakbérindexéből.

Plafonközeliek az albérletárak

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az adatokat ismertetve elmondta azt is, hogy éves összevetésben az országos átlagos lakbérek 10,5 százalékkal, a budapestiek 10,8 százalékkal nőttek. Éves szinten az országos és a budapesti drágulásnál nagyobb mértékben, 11,2-14,7 százalékkal nőttek az átlagos lakbérek a dél-dunántúli, az észak- és dél-alföldi régióban.

Az albérletárak emelkedése nagyban köszönhető annak, hogy az átlagfizetések jelentős, két számjegyű emelkedést mutatnak a tavalyi szintekhez képest. A drágulás miatt pedig a jelenlegi bérleti díjak már súrolják a fizetőképesség felső határát. Ezt jól szemlélteti, hogy idén az albérletárak havi növekedési üteme lefeleződött, vagyis a januári 1,5 százalékról 0,7 százalékra mérséklődött

– tette hozzá a szakember.

A bérlők és bérbeadók is készülnek már a főszezonra

A szakértő szerint az áprilisi, havi szintű számokból látott megtorpanás után májusban bekövetkezett fővárosi albérlet-drágulásban szerepet kapott az is, hogy a kereslet is felélénkült, ami a nyári albérletpiaci főszezon előszele lehet. „Ilyenkor azok a bérlők aktivizálják magukat, akik az egyetemisták és főiskolások július végi rohama előtt szeretnék megtalálni a következő otthonukat”, fogalmazott Balogh László.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik