Belföld

Szijjártó 16 milliárdot adott volna egy brit cégnek egy beruházásért, de Brüsszel nem engedte

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az EB szerint a cég alapból a magyar állami támogatás nélkül is letelepedett volna az országban.

A magyar kormány 16 milliárd forinttal megtámogatott volna egy autóipari beruházást, ami enélkül is megvalósult volna, ezért az Európai Bizottság tiltott állami támogatásnak minősítette és nem engedélyezte, írja a hvg.hu.

2023 szeptemberében avatták fel a GKN Automotive Hungary Kft. gyárát a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Felsőzsolcán. Az akkori hírek szerint eredetileg úgy volt, hogy a brit tulajdonú cég 1500 munkahelyet teremtve az általa gyártott autóipari alkatrészekkel látja majd el a BMW-t, a Mercedest, a Suzukit és a Volkswagent.

A vállalat bejelentésén ott volt Szijjártó Péter, e szerint pedig a magyar állam is adhatott támogatást a beruházáshoz. A külügyminiszter akkor nem akarta elmondani, hogy mekkora összeget biztosítanak, arra hivatkozott, hogy majd akkor közlik, ha az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta az állami támogatást.

A hvg.hu megtalálta a nemrég megjelent közleményt, amelyből kiderül, az EB végül megtagadta a támogatás engedélyezését, ugyanis annak nem lett volna valódi ösztönző hatása, így az nincs összhangban az uniós állami támogatási szabályokkal. Magyarország 43,76 millió euróval, azaz közel 16 milliárd forinttal támogatta volna meg a brit céget.

Az EB vizsgálata arra jutott, hogy a támogatásnak nem volt mérvadó szerepe abban, hogy a cég beruházását az országban valósítsa meg, tehát az a magyar adóforintok nélkül is megvalósult volna, a magyar kormány pedig nem tudta bebizonyítani, hogy ez az értékelés ne volna helytálló.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik