Belföld

Orbán szerint utolérte a Borkai-ügy a Fideszt

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Tizenhét év után interjút adott az Indexnek Orbán Viktor miniszterelnök, aki a hétvégi választások eredményéből azt a következtetést vonta le, hogy „nagyarányú békepárti győzelem született”, és „talán még a baloldaliak tekintélyes része is” támogatta a kormányt.

A politikus szerint bár a 44-45 százalék (a Fidesz litájára a szavazatok 44,79 százaléka érkezett) kevesebb, mint amit legutóbb kaptak, de mégiscsak több mint kétmillió szavazat. Ehhez képest 2019-ben, amikor 50 százalék felett nyertek, 1,8 millió voksot szereztek.

Azért nyertünk, mert sokat dolgoztunk érte

– mondta. Beszélt arról is, hogy a választással az volt a céljuk, hogy a „háború felé robogó európai vonatot” lelassítsák, aztán meg is állítsák. Szerinte ez sikerült is. Ugyenezt a godolatot Orbán előadta a köztévének adott interjújában is.

A kormányfő közölte, hogy vidéken vannak fájdalmas veszteségei a Fidesznek a „fantasztikus győzelmeik” mellett.

Fáj Szolnok és Győr elvesztése is,

bár utóbbiban – jegyezte meg – 15 választókörzetből 14-ben győzött a kormánypárti jelölt. Szerinte a győri eset tanulság az, hogy „ha valahol régi rendezetlen ügyeket nem tudunk lezárni, azok előbb vagy utóbb, de utolérnek bennünket”.

Itt a Borkai-ügy ért bennünket utol, azért vesztett a polgármester.

Győrben szoros versenyben az ellenzék által támogatott Pintér Bence nyerte a polgármesterválasztást a fideszes Dézsi Csaba András előtt. A városban Borkai Zsolt a szavazatok 27,02 százalékát vitte el.

A miniszterelnök elégedett volt Szentkirályi Alexandra kampányával. – Nagyon büszkék vagyunk rá – jelentette ki. Visszalépésének okát abban látja, hogy az elmúlt évek közösségépítési munkáját Budapesten nem a kellő színvonalon végezte el a párt, de ez – mondta – neki, mint pártelnöknek is a kritikája.

Tarlós Istvánról így nyilatkozott: „Tiszteljük a személyét és a munkásságát, de az ő főpolgármesteri időszaka nem hozta magával a Fidesz és a polgári nemzeti keresztény közösség felépítését és megerősítését a fővárosban, így Szentkirályi Alexandra körhátrányból indult”.

Vitézy Dávid kapcsán pedig arról beszélt, hogy közte és a kormányzat között olyan konfliktusok voltak (itt a Lázár Jánossal való nézetkülönbséget említette) az elmúlt években, ami miatt Orbán Viktor személy szerint nem tudta vállalni, hogy a Fidesz színeiben induljon.

A jövőbeli együttműködésre vonatkozó kérdésre nem válaszolt egyértelműen a kormányfő, a Karácsony Gergellyel való kommunikációt Szentkirályi Alexandrára bízza a miniszterelnök, szerinte a volt kormánmyszóvivő „abszolút tárgyalóképes vezető”.

Magyar Péterről pedig úgy nyilatkozott, hogy nem tekinti őt „a Fideszből kiugrottnak”, mert nem tartozott a belső körhöz.

Megkapta az igazságügyi miniszter férjének kijáró udvariasságot, de egész egyszerűen nem volt soha a radarunkon

– mondta Orbán Viktor, aki optimitsán tekint a jövőbe, mert továbbra is a Fidesz a legnagyobb párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik