Belföld

Fekete ruhás, maszkos támadók törtek rá egy radikális baloldali szervezetre Józsefvárosban

Éppen a Fáklya radikális baloldali szervezet ernyőszervezetének, a nemrég átalakult Forradalmi Kommunista Internacionálénak a kongresszusát követte egy társaság élőben a józsefvárosi Kesztyűgyár közösségi házban, amikor öt-hat kapucnit viselő fekete ruhás ember berontott a helyiségbe, egyikükön motoros maszk és napszemüveg is volt. A támadók a jelenlévők közül több embert bántalmaztak és tönkretették a berendezés egy részét – írta a Mérce.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen, felderítésük érdekében nyomozócsoportot hozott létre.

„Befutott 5-6 marcona legény, ahol láttak embert, oda bementek, megvertek néhányat, ott, ahol felnőttek voltak” – mondta a szomszéd teremben gyerekeknek edzést tartó oktató a lapnak.

A Fáklya az esetről kirakott egy közleményt a közösségi oldalára:

A szervezet szerint a maszkos támadók a rongálás mellett az egyik tagjukat ököllel arcon ütötték, egy másikat pedig a „nyakánál fogva áthajították az előzetesen berendezett székeken”. A beszámoló szerint a segítségükre siető férfit földre vitték és ott verték tovább, ezért később kórházba kellett szállítani. Az elkövetők a rendőrök érkezése előtt elmenekültek a helyszínről.

A józsefvárosi önkormányzat is kiadott egy közleményt, amiben azt írták, hogy a kórházba szállított férfin túl két főt helyben láttak el a mentősök.

Később egy antifasiszta Facebook-oldal észrevette, hogy egy Nacionalista Zóna 3.0 nevű Telegram csatornán a Fáklya elleni támadásra uszító felhívás jelent meg korábban. Ezt a bejegyzést a Mérce szerint a támadásról szóló hírek és talán a rendőrségi nyomozásról szóló értesülések hatására azóta eltávolították a nyílt csatornáról.

A lap arról is ír még, hogy a Nacionalista Zóna 3.0 csatornához kapcsolódik egy Julius Evola és más jobboldali radikálisok eszméit terjesztő blog is, amelynek szerzői a Mi Hazánkhoz kötődő Magyar Jelen internetes oldalon is tettek már közzé az antifasiszta mozgalma elítélő publikációkat. A Telegram-csatornán meg szoktak jelenni a Légió Hungária szélsőjobboldali militáns csoport közleményei is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik