Belföld

ATV-botrány: Magyar Péter és a tévévezér is reagált

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A Tisza Párt alelnöke szerint provokáció történt. Reagált az ATV-vezérigazgatója, amit Magyar Péter sem hagyott szó nélkül. Megszólalt Hadházy Ákos is.

Magyar Péter igen rövid interjút adott hétfőn Rónai Egonnak az ATV Egyenes beszéd című műsorában, miután kapott egy dossziét arról, hogy hányszor volt a csatorna vendége, miközben ő a választások utáni beszédében arról beszélt, hogy nem hívták meg. Az interjúban azt mondta, hogy március vége és május eleje között nem kapott meghívást, de Rónai erre is azt mondta, hogy nem igaz. Egy rövid pengeváltás után a Tisza Párt alelnöke távozott a stúdióból. (11 órával közzétetele után az ATV erről készült videóját már több mint 350 ezren nézték meg.)

Később az ATV és Magyar Péter is közzétett egy közleményt, majd a csatorna nyilvánosságra hozta azt is, hogy hányszor hívták meg, mennyit szerepelt Magyar Péter náluk.

A Tisza Párt alelnöke ezt követően egy újabb Facebook-bejegyzésében azt közölte, provokáció történt, mivel a megafonos propagandisták oldalain egy perccel azután, hogy levette a mikrofont, már kint voltak a szerinte előkészített posztok.

Magyar Péter szerint hibázott, amikor elhitte, korrekt interjút akarnak vele készíteni. Azt írta: az ATV a Fidesz házitelevíziója, amit szerinte az igazol, hogy Mészáros Lőrinc cége értékesíti a csatorna reklámidejét, közzéteszik a kormányzati propganda hirdetéseit is. Magyar Péter NER-lovagnak nevezte Németh S. Szilárdot, az ATV vezérigazgatóját, majd közzétette több munkavállaló vallási hovatartozását, illetve egyiküket volt III/III-as ügynöknek nevezte.

Frissítünk!

MÚOSZ-elnök: Törvénytelen Magyar Péter vallási listája

Kocsi Ilona, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) elnöke a Media1 megkeresésére azt válaszolta, hogy a vallási meggyőződés, tagság mindenki személyes adata, különleges adat, nem tartozik a nyilvánosságra. Aki ezt mégis nyilvánosságra hozza az érintett beleegyezése nélkül, az a személyiségi jog mellett  minden bizonnyal az információs önrendelkezésről szóló törvényt is megsérti.

Lehet olyan kivételes helyzet, amikor a vallási hovatartozás perdöntő lehet egy vitában, s erről akkor tudhat a vitázó fél, s adott esetben a nyilvánosság is, de most nem erről van szó.

A MÚOSZ elnöke jelezte: Vicsek Ferenc ATV-t bíráló hétfő esti Facebook-bejegyzése a személyes véleménye, nem tekinthető az újságírói szervezet álláspontjának. Előzőleg Magyar Péter bejegyzéséhez saját kommentben csatolta a MÚOSZ-alelnök magánvéleményét. Vicsek Ferenc a Facebook-oldalán azt írta, ha a főszerkesztőnek baja van az éppen legerősebb ellenzéki párt vezetőjének korábbi nyilatkozatával, akkor azt biztos, hogy adáson kívül kell megbeszélnie a politikussal. A tv-t nem használhatja erre. „Lépre csalni a politikust, lekutyakomédiázni a nyilatkozatát és a cég sértettségét a választási siker kapcsán aktuális kérdések elé helyezni, lemondani a kérdezés lehetőségéről, az önmagában az újságírói pozíció feladása. Nem egyenes beszéd” – fogalmazott.

 

Az ATV-ben rendszeresen szereplő Hont András a Facebook-oldalán reagált arra, hogy „felekezeti alapon” kezdett listázni „az új Megváltó”. Ironikusan azt javasolta, Magyar Péter ne álljon meg itt, az ilyenkor szokásos ritmusnak megfelelően a faji regisztrálással folytassa. A Mandiner szúrta ki, hogy az Átlátszó újságírójának is üzent Magyar Péter.

Nem Bandi, te csak egy gyáva bértollnok vagy, aki letiltja a kommentelést a rendkívül nagyívű, bátor posztjai alatt. A  Hit Gyülekezete nevű business egyházat nem a felekezetei hovatartozás miatt hoztam fel. De tudod te ezt nagyon jól

– írta kommentjében a Tisza Párt alelnöke.

Reagált az ATV vezérigazgatója és az egyik érintett

A felekezeti hovatartozás szenzitív személyes adat, közzétételére az érintettek nem adtak felhatalmazást a Tisza Párt alelnökének. A Media1-nek Németh S. Szilárd vezérigazgató azt mondta: az ATV munkatársait megilleti a személyes adatok védelméhez fűződő jog.

Rossz történelmi kort idéz, amikor emberek hovatartozását kezdik el nyilvánosan listázni, ezért az ATV minden jogi lehetőséget megad munkatársai számára, ha úgy döntenek, hogy megvédik az őket megillető jogaikat. Hozzájárulásuk nélkül személyes adatot róluk más nem hozhat nyilvánosságra, az ilyen cselekedetet a büntetőtörvénykönyv is tiltja.

Közben Tényi István közérdekű bejelentést tett az ügyben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál, szerinte vizsgálni kell, „fennáll-e a törvénytelen adatszerzés, adatgyűjtés lehetősége”.

Frissítünk! Magyar Péter válaszolt az ATV-vezérnek

A Tisza Párt alelnöke úgy értelmezte a vezérigazgató nyilatkozatát, hogy büntetőeljárással fenyegetőzik. A Facebook-oldalán azt írta: megérti, hogy Németh S. Szilárdnak kellemetlen, hogy kiderült, a hozzá közelálló médiumok ezer szállal kötődnek a fideszes médiabirodalomhoz és a propagandához. Szerinte Rogán Antalék rendelték meg provokációt, amit az igazol, hogy Bohár Dániel milyen gyorsan reagált a kivonulására.

 

Magyar Péter jelezte, senkit nem nevezett meg vallási hovatartozása kapcsán, noha meg is tehette volna, mert minden érintett büszkén vállalta a nagy nyilvánosság előtt, hogy a Hit Gyülekezetéhez tartozik. Emellett szerinte a választás előtt szándékosan hamisították meg egy külföldi lapnak adott interjúját, a háború kapcsán olyan dolgot adtak a számba, amivel aztán lejárathatott volna a rogáni propaganda. „Akkor ez nem jött össze. Most más módon próbálkoznak. (…) Csak a tisztánlátás kedvéért: Önökhöz és a NER-hez kapcsolódik a Naphíre oldal, a Spirit FM, az Ultrahang, a HIT rádió és még ki tudja hány sajtótermék.”

 

Magyar Péter szerint a magyar emberek átlátnak a szitán.

És az ATV-én is. És ez meg is fog látszani a nézettségen.

Morvay Péter kérésére közöljük levelét, amelyet Magyar Péternek írt válaszul. A közgazdász, újságíró, műfordító egy kéréssel fordult a Tisza Párt alelnökéhez.

Ön ma este közzétett egy listát az ATV számos munkatársáról, és a nevük vagy beosztásuk mellett feltüntette az Ön által vélelmezett felekezeti hovatartozásukat. A listán túlnyomórészt nem egyházi személyek, hanem magánemberek, laikus hívők szerepelnek. Én az Ön listáján 5. sorszám alatt szereplek, mint az ATV Online portál egyik szerkesztője. Ez így van. Sérelmezem azonban, hogy velem kapcsolatban elmulasztotta feltüntetni a felekezeti hovatartozásomat. Tisztelettel kérem, hogy a listáján a nevem mellett tüntesse fel: a Hit Gyülekezete tagja. A közösségnek ugyanis 37 éve, 1987. június 13-a óta tagja vagyok. Ezen a napon fogadtam el Megváltómnak Jézus Krisztust, és azt a bűnbocsánatot, amit az Úr Jézus az élete és vére által minden ember számára megszerzett a golgotai kereszten.

 

Alelnök Úr!

 

Ön egyetlen tényt említ velem kapcsolatban, azt, hogy „volt III/III-as ügynök”. Igen, ez így volt. Egyetemistaként, 1985. októbere és 1987. áprilisa között, 18 hónapon át kapcsolatban álltam a Belügyminisztérium III/III-as alosztályával. Ez volt életem legrosszabb döntése, nem keresek rá mentséget. Amikor 23 éves koromban, saját döntésemből, lelkiismereti okokból megszakítottam az együttműködést a rendőrséggel, mindenkit felkerestem, akikről jelentettem, és személyesen bocsánatot kértem tőlük. A múltammal kapcsolatban mindent nyilvánosságra hoztam még a pártállam idején, 1987-ben. Megtérésem után mindig vállaltam a múltamat, többek között a Hit Gyülekezete teljes közössége előtt is, hiszen a gyülekezet ekkor a pártállam által üldözött, a titkosszolgálat által megfigyelt keresztény felekezet volt. Amikor lehetőség nyílt rá, a sajtó nyilvánossága előtt is elmondtam történetemet, először 1990-ben, majd azóta számos televíziós és rádióműsorban, interjúban.

Amikor az átvilágítási törvényt meghozták, magam adtam át a rám vonatkozó dokumentumokat az illetékes bírói testületnek és minden kérdésükre nyilvánosan válaszoltam, csakúgy, mint a múlt feltárásán dolgozó történészeknek is. Hálás vagyok mindenkinek, aki megbocsátott nekem, köszönöm azoknak, akik őszinte hívőként az Evangéliumot hirdették nekem: feleségemnek és a Hit Gyülekezete lelkészeinek, köztük Németh Sándornak, aki 1987. júniusában meg is keresztelt az Úr Jézus Krisztus nevében Budaőrsön. Köszönöm a Hit Gyülekezete lelkészeinek az életmentő szolgálatát. Én is ennek köszönhetem, hogy ma öt gyermek apja, és négy unoka boldog nagyapja lehetek.

 

És köszönöm Önnek is a megtisztelő figyelmét, kívánom életére Isten áldását.

Hadházy Ákos több mint három éve nem járt az ATV-ben

A független képviselő Facebook-oldalán azt írta, szerinte sokkal előbbre tartana az ellenzék, ha több politikus is így tett volna. Hadházy Ákos jelezte, a tegnapi vita, illetve Magyar Péter posztja ügyében nem akar ítélkezni, de szerinte az ATV-ről újra és újra beszélni kell, mert a hibrid rezsim által felépített demokráciaszínház fontos díszlete a csatorna.

Ezúttal három egyszerű dologra hívta fel a figyelmet:

  • Az ATV hivatalosan akkor vált a rendszer részévé, amikor az utolsó független rádiótól, a Klubrádiótól mondvacsinált okokkal elvett frekvenciára rárepült.
  • Az ATV egyetlen feladata a független média látszatának fenntartása. Valóban több dologról lehet ott szó, mint mondjuk a HírTV-ben, de csak az hangozhat el, amit Rogánék – formálisan vagy informálisan – megengednek. Szerinte Hatvanpuszta tabu, saját anyagban az ATV az Orbán Viktor családjának mesés gazdagságáról alig-alig tudósít.
  • A Hit Gyülekezete lelkésze, Németh Sándor számtalanszor megkérdőjelezhetetlenül hitet tett a Fidesz és a kormányfő mellett.

Hadházy Ákos szerinte a hatalom által szándékosan fenntartott látszat, hogy az ATV helyettesíteni tudja a szabad közmédiát, mivel az Egyenes beszédet 100-150 ezer ember nézi csak. Azok a politikusok, akik azzal mérik a sikerüket, hogy behívják-e őket, éppen a propaganda szándékai szerint cselekszenek. Szerinte az volt a baj, hogy Magyar Péter bement a stúdióba.

Reagált a Hit Gyülekezete, válaszolt Magyar

„Mindenekelőtt gratulálunk Magyar Péter alelnök úrnak és a Tisztelet és Szabadság Pártnak a vasárnapi választáson elért eredményhez. 1,3 millió ember szavazatát megszerezni nem kis teljesítmény, egyúttal óriási felelősség” – írta a Hit Gyülekezete Facebook-oldalán, Jó pihenést, regenerálódást kívántak a politikusnak a következő napokra, remélik a  Tisza Párt alelnökének a feszített tempó után sikerül megnyugodnia, és „higgadtan, megfontoltan, államférfihez méltó módon formálja majd a magyar közbeszéd állapotát”.

Magyar Péter erre egy újabb posztban reagált. Egyrészt ismét felidézte, vitáját az ATV-vel, azt írta, újra kisétálna az ATV-ből, másrészt megköszönte a Hit Gyülekezete gratulációját a pártja által elért átütő választási eredményhez. Az alelnök a gyülekezet minden tagját biztosította arról, hogy mint minden egyház, ők is számíthatnak pártja támogatására.

A Tisza Párt soha nem fog ellehetetleníteni egyházakat a párt vezetőinek személyes politikai vagy hitbéli meggyőződése miatt.

Magyar Péter azzal zárta bejegyzését, hogyha bárkit megbántott hétfői posztjával, attól elnézést kért.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik