Belföld

Karsai Dániel találkozott Gulyás Gergellyel: „Megtört a jég”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász szerint érdemi beszélgetést folytattak a miniszterrel.

Ma délelőtt találkoztam Gulyás Gergellyel. Legnagyobb örömömre megtört a jég: érdemi beszélgetést folytattunk az életvégi döntésekhez való jog bevezetéséről – írja Karsai Dániel közösségi oldalán.

Az ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász szerint a betegség utolsó szakasza vegetatív létezés, mindenfajta értelem és méltóság nélkül. Az ügyvéd azért küzd, hogy az embernek legyen joga méltósággal befejezni az életét Magyarországon. A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága hamarosan dönt beadványáról, amelyben kérte, kötelezzék a magyar államot olyan jogszabályok megalkotására, amelyek lehetővé teszik az életvégi döntés szabadságát.

A magyar kormány azonban nem támogatja Karsai törekvéseit, ez is szóba került ma a miniszterrel folytatott beszélgetésben. „Új érvek egyik oldalról sem hangoztak el” – írja bejegyzésében Karsai. „Gulyás úr érveiből kettőt emelnék ki. A miniszter úr kifejtette, hogy vallásos emberként nem tudja elképzelni, hogy felhatalmazást adjon emberi élet kioltására egy másik embernek. Rámutattam, hogy egy világi államban pusztán vallási érvek alapján se pro se contra nem lehet jogot alkotni. Főleg nem alapvető jogot elvonni.”

Gulyás Gergely legnagyobb örömömre egyértelműen kijelentette, hogy a Bíróság döntését kötelezőnek tartja, azt végre kell hajtani. Ez az álláspont azért kicsit megtört, ugyanis a miniszter úr azt is hozzátette: hogyha a Bíróság döntésének végrehajtása nem ütközik az Alaptörvénybe, mert akkor át kell gondolni.

Karsai arról is ír, hogy a „népszavazási kérdéseink a Nemzeti Választási Bizottság alaptörvény-ellenességre hivatkozással történt elutasítása óta biztos voltam benne, hogy ez a hivatalos kormány-álláspont. Ezt rövidre zárnám: a Bíróság ítéletei mindig kötelezőek. Még akkor is, ha Alaptörvényt kell módosítani hozzá. Különösen így van ez kis hazánkban, ahol az elmúlt 12 évben sokszor napi politikai érdekből immár 12-szer módosították az Alaptörvényt. És ma elvileg meglesz a 13. Nehéz érvet találni arra, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletének végrehajtása érdekében miért ne módosítanák az alkotmányunk.”

Karsai ezzel zárta bejegyzését:

A beszélgetés vége volt a legbiztatóbb. Gulyás úrral megállapodtunk abban, hogy a Bíróság csütörtöki döntése után folytatjuk a párbeszédet. Ami azzal fog kezdődni, hogy a miniszter úr email-ben leírja a véleményét a Bíróság ítéletéről. Nagy érdeklődéssel várom.

Kapcsolódó
Karsai Dániel: Engem sokan hősnek tekintenek, de a valódi hősök a szeretteim
Karsai Dániel pert indított, hogy legalizálják az aktív eutanáziát Magyarországon. Rohamosan romló állapota mostanra ágyba kényszerítette, perében nem tudni, hogy mikorra születik döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik