Belföld

Karácsony Gergely: Folyamatosan, szisztematikusan lehallgatnak

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

„Ennél egy kicsit nagyobb győzelmet írtam arra a szalvétára, nagyjából azt, ami 19-ben volt, tehát 50-44” – mondta a Telexnek Karácsony Gergely főpolgármester arról, hogy vasárnap milyen, általa vélt eredményt írt fel egy szalvétára. A végleges eredmény nem 14 százalékpontos különbség lett, hanem mindössze 0,04 százalékpontos, ami csak 324 voks előnyt jelent. Karácsony megjegyezte azt is, hogy soha ennyien még nem szavaztak főpolgármesterre.

Vitézy Dávid egyébként jelezte, hogy újraszámoltatják a szavazatokat a több tízezer érvénytelen miatt. A főpolgármester szerint az újraszámlálás nem politikai, hanem jogi kérdés, bizonyíték kell, hogy történt-e visszaélés. A Telexnek azt is mondta, hogy

ha választási csalásról beszélünk, azt a Fidesz követte el.

Közölte, kihívója, Vitézy Dávid nem nagyon jöhet szóba, mint alpolgármester. A politikus szerint a közgyűlési többsége meglesz, a Fidesz „a fasorban sincs”. Alapból optimista a Tisza Párt képviselőivel való együttműködés kapcsán is – fejtette ki.

A főpolgármester a hivatalos eredményhirdetés után tervezi, hogy beszél Magyar Péterrel is, úgy mint az összes többi listavezetővel is felveszi a kapcsolatot. A Tisza Párt vezetője korábban bejelentette, hogy koalíciókötés kizárt a Karácsony Gergely vezette DK-MSZP-Párbeszéd alakulattal. A főpolgármester szerint azonban nem is kell koalíciót kötni, arról azonban még nem akart nyilatkozni, hogy hogyan képzeli el a közös munkát, hangsúlyozta, a városnak működnie kell.

Karácsonynak a műsorban lejátszottak több hangfelvételt is, amelyet a Kurucinfo nevű oldalon hoztak nyilvánosságra. Ezeken arról beszél, hogy „adaptálták” a Fidesz egyik fegyverét, a nemzeti konzultációt, bár hozzátette azt is, hogy „ez nem az”, de irányított kérdésekkel kérdezik a lakosságot. A DK-val és az LMP-vel való alkudozások kapcsán pedig azt mondta, hogy „ez nyilván az olyan típusú – hogy mondjam – füllentők, mint én, ezt nagyon szívesen eljátssza ezt a szerepet, hogy egyiknek ezt mondom, a másiknak azt mondom”.

Vitézy Dávidról pedig közölte, hogy „lapáttal fogják agyonverni”. (Vitézy a Facebook-on azt írta, hogy a kampányban érezte, hogy lapáttal akarja agyonverni őt Karácsony Gergely.)

Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely közölte, a beszélgetések jelentősége egy tizes skálán egyes ahhoz képest, hogy

Magyarország egyik közvetlenül választott vezető politikai vezetőjét folyamatosan, sziszetmatikusan lehallgatják

A felvételek között pedig akár évek is eltelhettek – mondta, és hangsúlyozta, olyan emberekkel folytatott beszélgetések kerültek nyilvánosságra, akik biztos, hogy nem rögzítették ezeket. Szerinte az egyik felvétel egy metrón készülhetett, a barátaival beszélget rajta, ha kicsit erősebben fogalmazott ebben a körben, azért elnézést kér.

A konzultációról azt mondta, hogy a kérdéseket abból az irányból igyekszik megközelíteni, ahonnan annak társadalmi többsége van. – A politika erről szól – mondta.

A füllentés kapcsán pedig közölte, az ember baráti körben szokott mondani költő túlzásokat.

Nem tudok garanciát vállalni minden mondatomért, amit a barátaimmal beszélek

– jelentette ki. Arra tud garanciát adni, hogy városvezetőként a köz érdekét a magánérdekek elé helyezi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik