Belföld

Bejelentkezett a Tisza Párt az Európai Néppárthoz, a KDNP véleményét is kikérik a döntés előtt

Mohos Márton / 24.hu
Tisza Párt eredményváró rendezvény a Roude Leiw állóhajón és vele szemben a Pázmány Péter sétányon 2024. júnus 9-én.
Mohos Márton / 24.hu
Tisza Párt eredményváró rendezvény a Roude Leiw állóhajón és vele szemben a Pázmány Péter sétányon 2024. júnus 9-én.

A Tisza Párt június 9-én megválasztott európai parlamenti képviselői már jelentkeztek a jobbközép Európai Néppárt (EPP) frakciójába – válaszolt az uniós pártcsalád a Telexnek.

Pedro López de Pablo kommunikációs igazgató azt írta, a szabályaikat követve először a frakció elnöksége megvizsgálja a kérelmet az ugyanabból az országból érkező EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai. A frakció tagjai majd csak ezután szavaznak arról, hogy elfogadják-e a kérelmet, ehhez a leadott szavazatok többsége szükséges. A szóvivő megerősítette, hogy az EPP következő, június 18-i találkozóján foglalkoznak majd a a Tisza és más pártok kérelmeivel. (Érdekesség: egyébként az európai parlament által közölt eredményeknél már a Néppárthoz sorolják a Tiszát a KDNP-vel együtt.)

A Fidesz 2021-ben önként távozott az Európai Néppártból, miután már felfüggesztették, de még épp időben azelőtt, hogy kizárhatták volna a pártot. Ezzel az európai frakción belül a magyar kormánypártok közül egyedül maradt a Kereszténydemokrata Néppárt, amit egymagában Hölvényi György képvisel a következő öt évben. Ő az előző ciklusban is az egyetlen KDNP-s politikus volt az uniós testületben.

Manfred Weber, az EPP elnöke, európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője már a múlt héten beszélt arról, hogy „nagyon szívesen” dolgozna együtt Magyar Péterrel. A Tisza párt alelnöke korábban többször kijelentette, hogy az EP-ben a Néppártba szeretnének beülni.

Az Európai Parlamentbe a Fidesz tíz, a Tisza hét, a KDNP egy képviselőt küld, a szintén újonnan bejutó Mi Hazánk ugyancsak egy mandátumot szerzett a választáson. A Néppártból való távozás óta a fideszes képviselők függetlenként működnek a testületben, ami erősen csökkenti az ott zajló folyamatok feletti befolyásukat.

Mint azt a választás estéjén írtuk, a sajtóban régóta keringő várakozásokkal szemben nem a szélsőjobb, hanem az Európai Néppárt nőtt a legnagyobbat az Európai Parlamentben 2024-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik