Belföld

Orbán Viktor: Ezt a vonatot sikerült lelassítani

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A 44,6 százalék Európa-rekord, jobban szeretjük, ha világrekordot futunk minden versenyen, de ezt is meg kell becsülni. A Máltai Munkáspártot leszámítva ez a legmagasabb támogatottság, amit párt kapott

– kezdte az M1-nek adott interjúját Orbán Viktor miniszterelnök egy nappal az országgyűlési és EP-választásokat követően.

A kormányfő szerint három vagy négy ország van az EU-ban, ahol kötelező a választási részvétel, de a magyar 56–57 százalékos részvétel azt mutatja, hogy van érdeklődés, vannak versenyző szereplők, virul a demokrácia. Szép teljesítmény volt ez a magyar választópolgároktól, ezért az a legfontosabb, hogy nekik köszönetet mondjanak.

Orbán elmondta, kaptak már 50 százalék feletti támogatást is EP-választáson, de még soha nem szavaztak rájuk annyian, 2 millió 15 ezren, mint most. Fontos, hogy ne csak a százalékokat, hanem az abszolút számokat is lássuk, tette hozzá.

Mindig van jó néhány százaléknyi állampolgár, aki fontosnak tartja a választást, de könnyen lehet, hogy otthon marad. Azért volt magas a választási részvétel, mert mindenki tudta, hogy ez háború és béke kérdéséről szól, magyarázta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy Magyar Péter pártja három hónap alatt tudott mozgósítani, és ez milyen hatással volt a kormánypártok kampányára, Orbán úgy felelte, bonyolította az életüket.

Amikor nekiindultam ennek a kampánynak, tudtam, hogy két ellenzéket kell legyőzni, a régit és az újat. Legyőztük mindkettőt, 14 százalékkal végeztünk a második helyezett előtt, amit különösen is értékes eredménynek látok

– fogalmazott.

Orbán Viktor közölte, vannak olyan városok, ahol jól dolgoztak, növelték a támogatást, szereztek vissza nagyvárosokat, és valahol veszítettek. „Minden választásból egy tanulságot szoktam levonni: mindig többet kell dolgozni. Mindig is a munkában hittem, a kampány az a végkifejlet, az a kérdés, hogy előtte dolgoztál-e eleget.”

A választást bonyolította, hogy az egyik szemük sarkából az európai pártokra kellett figyelniük. Úgy gondolta, az európai választás lehetőség arra, hogy az európai politikusok egyre gyorsabb ütemű háborúba sodródását megállítsák, de ha ez nem sikerül, akkor Orbán szerint belekeveredtünk volna a háborúba. Ez volt az üzenet, erről akart mindenkivel beszélni, és ha innen nézik a történéseket, ezt a vonatot sikerült lelassítani.

Meg is lehet állítani, mert Franciaországban ki is írtak már egy parlamenti választást, olyan nagy erővel nyertek a békepártiak, és ha a parlamenti választáson is tudnak nyerni, akkor 1-0 ide a félidőben, és várjuk Donald Trumpot, hogy megnyerje a második félidőt

– utalt a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés előretörésére.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Minden választást akkor kell megnyerni, amikor van. Most arra kell összpontosítani, hogy van másfél-két évük, amikor a kormányzati munkát el kell végezni, az inflációra figyelni kell, valamint arra, hogy az otthonteremtési program pénzügyi fedezetei meglegyenek, említette példaként.

A kampány során egy választási küzdelmet kell megnyerni, a kormányzás más, most ehhez kell visszatérni, de a háború és béke kérdésén rajta kell tartaniuk a fél szemüket, jelezte.

Az Európai Parlament összetételét illetően arról beszélt, ha a két, a Néppárttól jobbra álló frakció megegyezik egymással, és a Fidesz is csatlakozik hozzájuk, akkor a második helyen végeznek, csak az Európai Néppárt lesz előttük, de ha erős jobboldalt hoznak létre, akkor a Néppártból is jöhetnek majd hozzájuk, ez a következő hetek kérdése lesz, magyarázta.

A kormányfő örül annak, hogy nem vesztettek el olyan városokat, amik nagyon fájtak volna, hogy Budapesten nem gyengültek meg, és mint monda, utcahosszal megnyerték az EP-választást.

Szentkirályi Alexandrának az volt a véleménye, ha mindhárman indulnak Vitézy Dáviddal és Karácsony Gergellyel, akkor nem lesz változás Budapesten, „ami egy pénzügyi csődben lévő város, ahol nagyon sok munkát kell végezni.” Ezért fogadták el a Fidesz főpolgármester-jelöltjének a javaslatát a visszalépésről.

Mindenki azt hiszi, hogy a politikának van egy varázslatos boszorkányhája, ahol kifőznek valamit, amit orvosságként be lehet venni. De politika lényege az idő és az idő alatt elvégzett munka, és persze az alázat. Jól kell szolgálni az országot. Magyarországon azt méltányolják minden választáson, hogy itt egy stabil, kiszámítható, biztonságos kormányzati munka van. Ha a gazdaság nem is megy jól, akkor lehet reménykedni, hogy lesz majd egy jobb időszak

– zárta az interjút.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik