Belföld

Márki-Zay Péter: A polgármesterség ezerszer testhezállóbb, mint miniszterelnöknek lenni

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Kiütéssel győzött a hódmezővásárhelyi polgármester-választáson a fideszes Grezsa István ellen, pártjával viszont csúnyán leszerepelt az EP-választáson – mindössze 0,65 százalékot ért el. Újraválasztott városvezetőként adott első interjújában elnézést kér amiatt, hogy Vitézy Dávid homoszexualitásáról beszélt.

Minek köszönheti a győzelmet?

Hódmezővásárhely rendszerváltás utáni első polgármestere, a fideszes Rapcsák András vallotta, hogy a kampány a választás utáni napon kezdődik. Na most én végigdolgoztam az elmúlt öt évet, sőt, egyedülálló eredményeket mutattam fel egyedülálló ellenszélben.

Úgymint?

A lázári befolyás idején, vagyis 2017-ig, míg Lázár János embere volt Hódmezővásárhely polgármestere, a 23 megyei jogú város között a harmadik legszegényebb település volt Hódmezővásárhely a legnagyobb munkanélküliséggel és a legalacsonyabb bérekkel, ahova harminc év alatt egyetlen beruházást sem hoztak, ahol bezárták a kempinget, bezártak iskolákat, bölcsődéket, megszüntették a fecskelakásprogramot. Ezt örököltem.

A gazdasági statisztikák sajnos nem sokat változtak, viszont az immár 25 megyei jogú város között a KSH listáján a tizedikek vagyunk, számos fideszes nagyvárost megelőzünk.

Elsők lettünk a hulladékgazdálkodás, a közterületek állapota, és a tömegközlekedés tekintetében, évek óta Hódmezővásárhely a legbiztonságosabb megyei jogú város. A lakosság ingyenes buszjáratokat kapott, épült csúszdapark, játszóház, ifjúsági klub, bevezettük a tanyagondnoki szolgálatot, a roma felzárkóztató programot egy az egyben mi finanszírozzuk. Bölcsődét nyitottunk, felújítottuk az idősek otthonát, szociális bérlakásokat renováltunk, újraindítottuk a fecskelakásprogramot, felújítottunk egy tanösvényt, védett épületeket, a városházát, komoly támogatást adtunk a szegényeknek, a civileknek, a sportegyesületeknek. Mindez úgy, hogy a megyei jogú városok közül mi fizettük vissza a legtöbb adósságot, 7,5 milliárd forintot, s közben mi töröltük el a legtöbb lakossági adót. Az se mellékes, hogy 2018-ig Hódmezővásárhely volt Magyarország legkorruptabb városa, most pedig a legkevésbé korrupt. Mindeközben simán kiérdemeltük volna a Kormány Által Legtöbbet Szívatott Város-díjat, hiszen tavaly a megyei jogú városok közül egyedül mi nem kaptunk egyetlen fillér rezsitámogatást sem, pedig csupán ezen a jogcímen legalább egymilliárd forint járt volna nekünk.

A közgyűlésben egy mandátumot javított a 2014-es induláshoz képest: akkor 10:5 volt a többsége a testületben, most tizenegy MZP-s lesz négy fideszes ellen. Múltkor 57-43-ra győzött, most 55-38-ra.

Vagyis a különbség 14-ről 17-re nőtt. Mindez úgy, hogy a nagyvárosokban országosan Hódmezővásárhely produkálta a legmagasabb, 66 százalékos választási részvételt.

Ha helyben ekkora király, miért üti az orrát folyton az országos politikába? Dacára annak, hogy a 2022-es országgyűlésin az összellenzék miniszterelnök-jelöltjeként megrendítő vereséget szenvedett, most az EP-választáson ön vezette harcba a Mindenki Magyarországa Néppártot, s a megalázónál is szerényebb 0,65 százalékos eredményt értek el. Mi értelme volt ennek?

Sose én keresem az országos politikát, hanem mások találtak meg vele, mert hittek a vásárhelyi modellben, nevezetesen abban, hogy egy magamfajta jobboldali, elvileg a fideszes választók által is elfogadható háttérrel – keresztény, nagycsaládos, konzervatív családapa – rendelkező jelölt, teljes ellenzéki összefogással a háta mögött le tudja győzni a Fideszt. Az előválasztással kiegészített modellt 2022-ben országosan is megpróbáltuk győzelemre vinni, de sajnos bukás lett a vége. Ami nem a modell hibája. A vereség legfőbb oka a Fidesz százszoros erőfölénye, a propaganda.

Most miért ment bele az EP-indulásba?

Felkért erre az engem régóta támogató közösségünk, igent mondtam, és ha már így alakult, odatettem magam, vállaltam, ami rám jutott a munkából, de ettől még Vásárhely maradt a főállásom.

Varga Jennifer / 24.hu Választási plakátok és ajánlásgyűjtés Budapesten 2024. április 23-án.

Azért vállalta az égést, hogy az országos kampánnyal is toljon pár millimétert a hódmezővásárhelyi szekerén?

Dehogy! Vásárhelyen inkább csak hátrány nekem az országos szerepvállalás, hiszen a Fidesz folyamatosan azzal támadott, hogy a város számomra csupán ugródeszka, de szerencsémre a vásárhelyiek a helyi teljesítményemet díjazták.

A jövőben is tervez országos politikusi szerepet?

Fönntartom a jogot, hogy segítsek másokat, ha úgy ítélem meg, hogy közösen többet tehetünk annak érdekében, hogy Magyarország szabad, gazdagodó, boldog, egészséges nyugati demokratikus jogállam legyen.

Kivel fogna össze? Magyar Péterrel?

Neki akkor is szívesen segítek, ha nem is kéri. Vásárhelyen többször bizonyítottam, hogy az emberek hiteles vezetőnek ismernek el. Magyar Péternek mindkettő erényre szüksége lesz: a hitelesség és a vezetői tapasztalat is nagy kincs az ő új csapatában. 2026-ban, sok segítséggel, akár le is válthatja a Fideszt.

Kik hívták gratulálni?

Tíz-húsz polgármester kolléga, sok-sok barát, és még Lázár János is írt egy gratuláló SMS-t, ami nagyon korrekt dolog.

S ön kit hívott fel?

Csak visszahívtam néhányukat, többre nem jutott időm.

Ungár Pétert megcsörgeti?

Ungár Pétert? Nem hiszem. Miért kéne?

Változunk. Csatlakozz hozzánk!
Regisztrált olvasóink mostantól exkluzív hírleveleket, cikkeket olvashatnak, mint ez is. És ez csak a kezdet. Lépj be az olvasáshoz!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik